Hyresgästföreningen har skrivit en slutreplik till Daniel Helldén (MP) angående ombildningar. Foto: Hyresgästföreningen/Stockholm stad

DEBATT: "Hade varit klädsamt om du tagit dina väljare på allvar"

Det är tydligt att ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan är en oerhört känslig och besvärlig fråga för dig och Miljöpartiet i Stockholms stad, skriver Simon Safari, Hyresgästföreningens ordförande i region Stockholm i en slutreplik till Daniel Helldén (MP) om ombildningar.

  • Publicerad 12:40, 16 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Hej Daniel!

Tack för ditt svar på mitt öppna brev.

Det är tydligt att ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan är en oerhört känslig och besvärlig fråga för dig och Miljöpartiet i Stockholms stad. En undersökning från Sifo visar att dina väljare tar avstånd från detta. Du väljer då att ignorera dem och istället misstänkliggöra undersökningen från det sedan länge ledande företaget i branschen; Sifo. Det hade varit klädsamt om du istället tagit dina väljare på allvar.

DEBATT: "Därför är vi för ombildningar i Stockholm"

Det är också intressant hur du efter att ha öppnat för ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan angav att ombildningar kan bli aktuella i ytterstaden där allmännyttan har en dominerande ställning i förhållande till övrigt bostadsbestånd. Men eftersom allmännyttan inte har en sådan dominerande ställning, ändrade du förutsättningarna för ombildningar till hyresrättens dominerande ställning och allmännyttans dominerande ställning i förhållande till det totala antalet hyresrätter.

DEBATT: "Hur kan ombildningar minska skulderna?"

Slutligen påminner jag mig vad du svarade en journalist före valet på frågan ”Kan du tänka dig att ombilda fler av allmännyttans hyresrätter?”. Du svarade ”Nej”.

Med vänlig hälsning,

Simon Safari Ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm