Debattörer. Anna Jonazon (S) och Kadir Kasirga (S) är två av sex socialdemokrater från västra Stockholm som protesterar mot nya M+KD-budgeten i riksdagen. Foto: Stockholms stad

DEBATT. Högern tar bort alla bostadspolitiska satsningar som fungerar

Bostadsbristen i Stockholm kommer att förvärras på grund av den gemensamma M- och KD-budget som nu antagits av riksdagen, skriver sex socialdemokrater i Stockholm.

  • Publicerad 12:19, 17 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Trots bostadsbrist tar Moderaterna och Kristdemokraterna bort alla verkningsfulla bostadspolitiska satsningar.

Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion prioriterar skattesänkningar framför nödvändiga investeringar i vårt gemensamma samhällsbygge. Att deras budget vann voteringen i riksdagen, med Sverigedemokraternas aktiva stöd, innebär ett hårt slag mot bostadsbyggandet i Sverige men i synnerhet blir det en dubbelstöt mot Stockholm.

Stoppar investeringsstödet

Dels drabbas Stockholm stad av de blågröna majoritetens utförsäljningar och nu med M+KD:s budget som sätter stopp för investeringsstödet som används till för att bygga hyresrätter med rimliga hyror.

Från och med nästa år försvinner den byggbonus som delats ut till de kommuner som håller hög takt i bostadsbyggandet. Stödet för energieffektivisering, solceller och renovering kommer också försvinna.

Stor osäkerhet

Slutligen tar man också bort det investeringsstöd som den S-ledda regeringen införde för att öka byggandet av hyresrätter med rimliga hyror. Eftersom denna förändring träder i kraft redan vid årsskiftet innebär det stor osäkerhet kring projekt som redan ligger i startgroparna. Det är bättre att fortsätta investera i fler hyresrätter med rimliga hyror istället.