DEBATT. HSB: "Ökad trångboddhet riskerar dela Stockholm"

Den trångboddhet som rådde för hundra år sedan känns ytterst aktuell, skriver HSB och presenterar en fempunktslista på åtgärder.

  • Publicerad 11:09, 1 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Resan mot ett mindre trångbott Sverige startade för omkring hundra år sedan. Bostadssituationen var svår, en tredjedel av svenskarna var trångbodda. Det berodde på för lågt byggande, stora familjer med inneboende och omfattande urbanisering. Det påminner besvärande mycket om dagens bostadskris i Stockholm.

En ny rapport,som analysföretaget Evidens har gjort på uppdrag av HSB, visar att vart femte hushåll i Stockholm idag är trångbott. Delar av miljonprogrammet är synnerligen trångbott. Och sambandet mellan låga inkomster och trångboddhet är starkt.

LÄS ÄVEN Är det här Stockholms mest välutrustade brf?

Trångboddhet är idag främst en storstadsfråga, och nu kommer många nyanlända att behöva eget boende. Idag vet vi att asylsökande som väljer eget boende i praktiken alltid blir inneboende hos släktingar och vänner.

Trångboddheten riskerar att leda till svåra konsekvenser för individer och samhället. Forskningen visar att den kan leda till bristande studiero, senarelagd familjebildning och svagare social kontroll av ungdomar. Stockholm riskerar att dras isär och integrationen försämras ytterligare.

LÄS ÄVEN Otippade gator toppar stockholmarnas sökstatistik

Bostadskrisen är omfattande och frågan berör flera politikområden, till exempel arbetsmarknaden. Men ett viktigt steg är skapa en ny social bostadspolitik. Vi behöver en blocköverskridande bostadspolitik som ger fler människor möjlighet att hitta en egen bostad. De fem viktigaste byggstenarna för att nå dit är:

1. Socialt blandade bostadsområden. Det krävs ett tydligare helhetsansvar för utvecklingen i utsatta områden. Förutom satsningar inom utbildning och jobb så krävs en smartare stadsplanering som minskar barriärer.

2. Tillvarata nyanländas kompetens. Det råder i dag arbetskraftsbrist inom många yrkesgrupper i byggbranschen, vilket riskerar att bromsa ett ökat byggande. Vi behöver tillvarata nyanländas kompetens och satsa mer på kompletterande utbildningar och validering.

3. Höj bostadsbidraget. Bostadsbidraget har urholkats de senaste decennierna och behöver höjas kraftigt. Det bör anpassas bättre så att fler hushåll kan ta del av det och därmed få möjlighet till ett boende som passar behoven bättre.

4. Främja bosparande. Ett avdragsgillt bosparande med upp till ett halvt inkomstbasbelopp är en välbehövlig balans mot bolånetak och amorterings­kravet, som gör det möjligt för fler att efterfråga ett eget boende.

5. Förändra flyttskatten. En ökad rörlighet innebär att vi utnyttjar de redan byggda bostäderna bättre. Förändringar har nyligen gjorts när det gäller uppskovstaket för reavinstbeskattningen, men fler steg behöver tas för att öka rörligheten på Stockholms bostadsmarknad.

Det är ingen enkel uppgift att lösa bostadskrisen och minska trångboddheten, men vi har trots allt klarat av liknande problem förr. Nu är det dags igen."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.