Emilia Bjuggren (S), Oppositionsborgarråd i Stockholm och Jens Sjöström (S), Trafikregionråd i opposition, Region Stockholm vill att kollektivtrafiken i länet ska vara gratis för unga på sommaren. Foto: Socialdemokraterna i Stockholms län

DEBATT: "Inför sommarlovskort för barn och unga igen"

Alla barn och ungdomar ska kunna resa med kollektivtrafiken på sommaren oavsett föräldrarnas ekonomi. Vi socialdemokrater i Region Stockholm tycker att satsningen på gratis kollektivtrafik på sommaren för barn och unga bör återinföras. I Region Stockholm har den moderatledda majoriteten visat att man tycker att satsningen är oviktig, skriver Socialdemokraterna.

  • Publicerad 14:41, 3 jul 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Sommaren är här och skolavslutningarna har avlöst varandra. För många barn och ungdomar i Stockholm blir det nu härliga dagar med sol, bad, nöjen, och för vissa börjar livets första sommarjobb. Men i år är det färre som kommer att kunna del av allt som Stockholm har att erbjuda. Den 14 juni slutade skolornas SL-kort att gälla och till skillnad från förra året blir det inget gratis sommarlovskort för barn och unga.

Besked: Inget gratis SL-kort för unga i sommar

2017 beslutade den S-ledda regeringen om en satsning som innebar att skolungdomar mellan 12 och 18 år kunde åka gratis i kollektivtrafiken under sommaren. Satsningen var tänkt att gälla under tre år fram till 2020, men avskaffades i M/KD-budgeten som röstades igenom av riksdagen med stöd av SD. Därför blev sommarlovskortet bara verklighet under 2018.

S: Unga kan få gratis SL-kort i sommar igen

Idén bakom sommarlovskortet är lika enkel som den är viktig - att ge alla barn möjlighet att ta sig till kompisar, aktiviteter eller sommarjobbet oavsett föräldrarnas inkomster eller bostadsområde. Fastän pengarna togs bort av M/KD-budgeten hade det inte behövt vara slutet för sommarlovskortet. Region Stockholm hade närmare hälften kvar av de 79 miljoner man fått av regeringen för 2018. Om den moderatledda majoriteten hade varit beredd att tillskjuta egna medel till statens hade vi med relativt små egna insatser kunnat fortsätta satsningen även den här sommaren.

I sommar uteblir sommarlovskortet men vi ser att det behövs mer än någonsin. Vi uppmanar regeringen och partierna som ingår i januariavtalet att återinföra gratis kollektivtrafik för barn och ungdomar på sommaren.

Jens Sjöström (S), Trafikregionråd i opposition, Region Stockholm

Emilia Bjuggren (S), Oppositionsborgarråd i Stockholm