Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd Foto: Pressbild

DEBATT: "Ingen har prioriterat livescener eller trygga hbtq-rum mer än jag har gjort"

Som kulturborgarråd vill jag jobba övergripande för en levande stad där olika slags kultur får ta plats. Jag vågar påstå att ingen av mina företrädare på posten prioriterat frågan livescener lika högt eller haft större förståelse för behovet av trygga hbtq-rum i staden, skriver kultur- och stadsmiljöborgarrådet Jonas Naddebo (C).

  • Publicerad 09:58, 18 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För Clara Lindblom (V) och Torun Boucher (V) kanske klubbdöden i Stockholm varit en av ”sommarens snackisar”. Själv såg jag denna utveckling redan under den rödgrönrosa mandatperioden, och tillsatte därför en utredning kring live- och kulturscener så fort vi kom till makten i fjol. Utredningen pekar mycket riktigt på att flera kulturscener försvunnit de senaste 5 åren och ger oss nu verktyg för att kunna utföra de konkreta åtgärder som borde ha satts in långt tidigare.

DEBATT: "Staden måste ta ansvar för att skapa fler hbtq-mötesplatser"

Lindblom och Boucher ”vet” att kulturdöden beror på ombildningar. Jag vet att hyresgäster har samma rätt att klaga på ljudnivåer och i flera ”nattklubbsdödar” är det också fallet. Lindblom och Boucher blandar också äpplen och päron då de dels talar om privata nattklubbar och dels om kommunala mötesplatser för unga hbtq-personer. Staden kan rimligtvis inte gå in och subventionera enskilda näringsidkare. Jag tror knappast att ens Vänsterpartiet tycker att Stockholm stad ska ägna sig åt att driva natt- och gayklubbar.

Nytt häng för HBTQ-unga öppnar i innerstan

Däremot finns det givetvis sammanhang där staden kan och ska bidra till att skapa trygga rum för hbtq-personer och vår ambition under 2019 har varit att starta fler sådana ställen. Vi har via stadsdelarna drivit på för att skapa ett mer heltäckande nätverk av hbtq-rum i staden. I dagarna öppnar två nya hbtq-häng för ungdomar, Lili som är ett samarbete mellan Kungsholmen och Östermalm samt en filial till Egalia i Skärholmen.

Då öppnar Skärholmens hbtq-häng för unga

Mötesplatser för hbtq-ungdomar som bedrivs i stadens regi finns i stadsdelarna Hässelby-Vällingby, Bromma, Södermalm, Hägersten-Liljeholmen (nytt sedan mars i år) och Farsta. På Södermalm finns även Zebran för personer som har Aspergers syndrom eller autismspektrumtillstånd. RFSL Stockholm erbjuder, med bidrag från staden, Egalia för hbtq-ungdomar samt hbtq-hänget för personer med funktionsvariationer. Fryshuset har verksamheten Queer the space för hbtq-ungdomar.

Som kulturborgarråd vill jag jobba övergripande för en levande stad där olika slags kultur får ta plats. Jag vågar påstå att ingen av mina företrädare på posten prioriterat frågan livescener lika högt eller haft större förståelse för behovet av trygga hbtq-rum i staden.

Jonas Naddebo (C), kultur- och stadsmiljöborgarråd