Susanne Nordling (MP). Foto: Fredrik Hjerling/Pressbild

DEBATT. Jämlik vård är att prioritera den som är mest sjuk

Debatten mellan Miljöpartiet och Sverigedemokraterna rullar vidare.

  • Publicerad 13:50, 18 feb 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Jämlik vård betyder att den som är mest sjuk får störst tillgång till vård. Det innebär inte att alla människor får lika mycket vård. 

Vårdens resurser ska inte blockeras av den som är frisk och inte behöver vård, den ska först och främst finnas till för de som är mest sjuka. När du blir riktigt sjuk ska du vara trygg med att du får vård. Vården ska dessutom arbeta förebyggande för att se till att människor inte blir sjuka. 

DEBATT. SD gör allt för att motverka integration

Vi har aldrig hört någon ifrågasätta detta. Förrän nu, när SD försöker övertyga oss om att det är mer synd om de som inte är så sjuka. 

Under många år har MP kämpat för att vikta ersättningen i vården för att de som är mest sjuka ska få mer resurser, och för att de som arbetar med de mest sjuka ska få mer tid att möta sina patienter. Norrtälje kommun är den kommun i vårt län med mest sjuka patienter, med våra förändringar så får de sedan 7 år tillbaka mer resurser.

Vi har också andra områden i länet med stor vårdtyngd på grund av låg socioekonomi, exempelvis Vårberg och Skärholmen, där personalen nu har bättre tid för sina patienter. För oss är det självklart att dessa områden måste tilldelas mer resurser än exempelvis Danderyd, som har Sveriges friskaste invånare. Danderyds invånare ska inte kunna glida in på en vårdcentral utan köer medan invånarna i Vårberg och Skärholmen som behöver mer vård ska ha svårt att få en tid på sin vårdcentral. Vi vill att hela Stockholm ska ha en tillgång till vård när de behöver det. Viktning för en jämlik vård är alltså en fråga om att fördela våra gemensamma resurser rätt. 

Att tolk är en del av denna fördelning av resurser som ger människor en patientsäker och värdig vård, är en självklarhet. Mamman som går till vården måste kunna förklara hur hon mår och hon måste ges möjlighet att förstå vad läkaren säger, det är en förutsättning för en bra vård och minskar onödig extra vård. Det skyndar på varje besök, och minskar risken för onödiga återbesök. 

Allt hänger ihop. En god hälsa är en förutsättning för integration. När SD vill bestraffa människor som behöver tolk, så hindrar de inte bara individer från att integreras, de hindrar hela vår gemensamma samhällsutveckling. 

Och ja, Miljöpartiet är starkt kritiskt till förslaget om att ta bort tolk, oavsett vilket parti som framför detta. Det är ingen hemlighet.

DEBATT. SD: Nej, svenskfödda ska inte nedprioriteras i sjukvården