Stockholm går åt fel håll, enligt Joakim Larsson (M). Foto: Mostphotos

DEBATT. Joakim Larsson (M): "Det rödgrönrosa Stockholm fungerar inte"

Skattehöjning, ökat klotter, höjda p-avgifter och underskott på förskollärare. Joakim Larsson (M) anser att Stockholm är på väg åt fel håll. "Det som behövs är inte skattehöjningar utan fler skattebetalare" skriver Larsson.

  • Publicerad 09:43, 25 apr 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Stockholm är en fantastisk stad men vi Moderater vill mer, vi vill att Stockholms ska fungera och det är med en ökad oro vi ser att Stockholm utvecklas åt fel håll.

Vi ser underskott i äldreomsorgen, brist på förskolelärare samt att nya rekord ständigt uppnås i andel klotter, skadegörelse och illegala bosättningar. Samtidigt ser vi att den rödgrönrosa majoritetens nuvarande politik är ett hot mot det många stockholmare uppskattar, mångfald och valfrihet inom välfärden. Men det mest oroande är att majoriteten har tappat greppet över ekonomin, en utveckling som på sikt hotar alla stockholmares gemensamma välfärd.

Socialdemokraterna skattehöjningar i kommunen slår mot alla stockholmare, sedan 2014 är det 3 600 kronor mindre i hushållskassan per år för en genomsnittlig Stockholmsfamilj och det är utan att vi har beaktat de nationella skattehöjningarna.

Det som behövs är inte skattehöjningar utan fler skattebetalare. Under Alliansens åtta år skapades vartannat jobb i Sverige, 96 000 jobb, i Stockholms stad. Det var ett resultat av att vi satte jobben främst. Från 2006 till 2014 gick Stockholm från plats 132 till plats 22 i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Under 2015 rasade Stockholm till plats 48.

Därutöver har staden antagit en ny parkeringsstrategi vilket innebär ytterligare pålagor för stockholmarna. Främst är det de boende i när- och ytterförort som drabbas hårdast. Avgiften höjs från 0 kr till 500 kr i månaden i ytterstaden, vilket oftast är precis de som är mest beroende av bilen för att kunna transportera sig. Det är tyvärr uppenbart att den rödgrönrosa majoriteten utgår från att trafiken ser likadan ut i hela Stockholm och tror att samma lösning passar överallt.

Trots alla extra pålagor så tvingas ändå Socialdemokraterna låna 1 miljard i månaden för att finansiera stadens investeringar. Stockholm har inte råd med en socialdemokratisk ekonomisk politik som bygger upp ett skuldberg för framtida generationer.

Stockholms stad måste fungera. Stockholm behöver ett politiskt ledarskap som värnar stabila offentliga finanser för att trygga att framtidens välfärd inte hotas av en oansvarig ekonomisk politik."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.