Jonas Paulsson företräder organisationen Köttfri måndag. Foto: Mostphotos / Köttfri måndag

DEBATT. Jonas Paulsson: "Ge alla skolbarn i Stockholm växtbaserad mat 2017"

När ska Stockholm ta bort köttet ur skolmaten? Nu! Det skriver Jonas Paulsson från organisationen Köttfri måndag.

  • Publicerad 07:00, 30 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"58 procent av Sveriges kommuner har infört en köttfri skoldag i veckan eller motsvarande åtgärd enligt kommunrankingen för 2016 från Aktuell Hållbarhet, vilket är en ökning med 25 procent på två år.

Det är snabbt marscherat, men nu är det dags för skolorna i Stockholm att gå vidare och servera växtbaserat som standard.

Globala gymnasiet i Stockholm är ett stort föredöme. De har serverat vegetariskt i snart tio år, och inte en enda elev har hittills dött av det. Tvärtom, det är mycket bra för klimatet, elevernas hälsa och djuren.

Kung Carl XVI Gustafs jultal fokuserade på att 2016 ser ut att bli det varmaste året som någonsin uppmätts. Temperaturen i haven och på land fortsätter att stiga. Människors möjligheter begränsas att få mat och rent vatten, att försörja sig och ytterst att skydda sina liv.

En enda hamburgare gjord på nötkött påverkar klimatet lika mycket som femtio bönburgare. Det skriver Fredrik Hedenus, docent i Energi och Miljö vid Chalmers, i en debattartikel i SvD under julhelgen.

Köttet väljs bort på Söders skolor

Att kött, mejeriprodukter och fisk ersätts med vegetabilisk föda är en nödvändig förutsättning för att kunna pressa ner de årliga växthusgasutsläppen från maten från 1,8 ton per svensk idag till globalt hållbara 0,3 ton år 2050. Det visar Naturvårdsverkets rapport, Hållbara konsumtionsmönster.

Efter att ha granskat över 800 rapporter har Världshälsoorganisationens internationella cancerforskningsinstitut IARC kommit fram till att processat kött ska klassas som säkert cancerframkallande, medan rött kött ska klassas som cancerframkallande med mycket hög sannolikhet.

Kungsholmen inför vegetarisk dag i förskolan

Konsumtion av 50 gram processat kött per dag ökar risken för tarmcancer med 18 procent och desto större intag desto högre är cancerrisken. Världshälsoorganisationen uppmanar därför kraftfullt till en minskad köttkonsumtion.

Omkring 100 miljoner djur dödas varje år på svenska slakterier, enligt Djurens Rätts beräkningar. Det är en etisk katastrof av enorma dimensioner som skolan tydlig måste våga ta ställning emot.

Vår uppmaning till kommunpolitikerna i Stockholm är därför att under 2017 göra vegetariskt till norm i skolorna för elevernas, djurens och vår gemensamma framtids skull."