Göta Källare är ett av de ställen som måste stänga när Medborgarhuset ska renoveras. Foto: Karin Nilsson / Anna Molander

DEBATT. Jonlund: Nu måste Stockholm rädda nattlivet

Debaser, Göta Källare, Stureplan. Vad händer med Stockholm när live-scener försvinner? Rasmus Jonlund och Liberalerna kräver att staden gör mer för att värna nattlivet.

  • Publicerad 15:07, 3 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Stora märkesbyggnader som Nobel Center på Blasieholmen drivs igenom – men till de mindre konsertlokaler som utgör kulturlivets pulsåder blir det de facto blankt nej.

"Varför vill man egentligen bo i Stockholms innerstad? För många är den så kallade ”storstadspulsen” en stark kandidat till svaret. Det handlar om affärer och kulturverksamheter som har öppet när man har tid och möjlighet att gå dit. Att man kan kila ner och köpa mat även en sen timme. Att man kan gå på teater, gå på konsert eller dansa natten lång. En stad som fungerar dygnet runt blir tryggare och gör människor gladare än om allt stänger efter kontorstid, och kulturlivet är för många en del i själva essensen av varför man väljer att leva i en storstad. Men platserna där denna form av kultur får plats i Stockholm är inte alltför många, och de blir just nu allt färre. Detta innebär att musikplatser och konsertlokaler måste få plats när staden planeras och växer – vilket de inte får idag. 

KLART: Debaser Medis lägger ner

Vi liberaler föreslår i en motion till kommunfullmäktige att också nattlivet ska tas med från början i stadsplaneringen. Trots att även detta ger ovärderliga värden till Stockholm som hemstad eller besöksort, och därigenom till turistnäringen och till handeln, glöms dessa aspekter bort när planerna för nya bostadsprojekt, mer handelsyta och renoveringar klubbas igenom en efter en. Konsert- och nöjeslokaler går nämligen inte att flytta på hur som helst och ställer särskilda krav på sin omgivning. Liksom ateljéer och verkstäder ställer de krav och tar plats, i stadsrummet och ljudbilden – samtidigt som de tillför stora värden, förhöjer livskvalitet och gör staden mer attraktiv.

Ha så kul på krogen – men glöm inte att vara tyst!

Trots att pulsen och det levande kultur- och nöjeslivet för många är kärnan i det som gör storstaden attraktiv, förväntas klubbarrangörer och festfixare på något magiskt vis själva uppfinna passande lokaler. Men ljudisolerade lokaler som passar för konserter för 1000 besökare, som Debaser Medis hade, går inte att skaka fram ur rockärmen. Misslyckandet, eller ointresset, från Socialdemokraternas sida att hitta en ny lokal till Debaser är ett tydligt bevis på detta. För varje lokal som försvinner – Debaser, Göta Källare, och om Stureplanprojektet klubbas igenom hänger även Stureplans nöjeslokaler löst – blir Stockholm lite fattigare.

Vild fest när wrestlingen tog farväl av Göta källare

Stockholms majoritet framstår mer och mer som betongpolitiker när det handlar om stadsplanering. Stora märkesbyggnader som Nobel Center på Blasieholmen drivs igenom – men till de mindre konsertlokaler som utgör kulturlivets pulsåder blir det de facto blankt nej."