En flygskatt kommer slå hårt mot Stockholmm menar Erik Slottner (KD) Foto: Mostphotos/Stockholms stad

DEBATT: KD: "Flygskatten kommer slå hårt mot Stockholm"

Stockholm borde driva krav på internationella avtal, satsningar på ny teknik och biobränslen– inte ställa sig bakom regeringens förslag om att införa en flygskatt. Det kommer slå hårt mot Stockholm, skriver Erik Slottner (KD)

  • Publicerad 16:54, 15 feb 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I dag antar Stockholms kommunstyrelse sitt remissvar kring Finansdepartementets utredning om en svensk flygskatt. Stadens finansborgarråd Karin Wanngård (s) skriver i sitt utlåtande att förslaget om en nationell flygskatt är ”positivt” och att det är ”ett steg i rätt riktning”.

När Nederländerna införde en flygskatt för cirka tio år sedan tappade storflygplatsen Schiphol 1,4 miljoner passagerare samtidigt som landets BNP minskade. Således skrotades skatten efter bara ett år efter att även turistnäringen i Amsterdam märkt av de negativa effekterna.

Vid införandet av en svensk flygskatt beräknas minskningen av antalet resenärer från svenska flygplatser bli upp till 1,5 miljoner per år. Branschorganisationen Svenskt flyg räknar med att upp till 10 000 jobb kan försvinna samtidigt som ekonomin krymper med över 5 miljarder kronor.

Men svenska affärsresenärer och semesterfirare kommer inte att sluta flyga utan snarare välja billigare flygplatser. I debatten har det helt korrekt anförts att skatten slår hårt mot Norrland och mindre orter men låt oss inte glömma att den internationella trafiken kommer att dirigeras om till exempelvis Köpenhamn precis som fallet Amsterdam visar. Den stora vinnaren blir Köpenhamn- på Stockholms bekostnad. En familj med två barn som bor i exempelvis Jönköping och skall flyga till Thailand på semester kommer naturligtvis att välja att resa från Kastrup för att slippa betala 2000 kronor extra. För personer och familjer som bor nära och flyger från Arlanda blir det i praktiken en extra semesterskatt.

Stockholm som stad kommer att drabbas hårt när arbetstillfällen försvinner och turistnäringen påverkas negativt. Staden riskerar gå samma öde som Amsterdam till mötes då vi utan konkurrenskraftiga flygtillgängligheter inte kommer kunna stärka stadens och hela landets ekonomi på sikt.

Den statliga utredningen slår även fast att effekterna på miljö och klimat med en flygskatt blir ”begränsade”. Istället för att stryka regeringen och Miljöpartiets symbolpolitik medhårs borde Wanngård stå upp för stockholmarna i den här frågan och istället driva kravet på internationella avtal, satsningar på ny teknik och biobränslen. Framtidslösningarna ligger inte i att vi reser mindre – utan att vi reser rätt.

Man kan fråga sig om Wanngård håller dyr symbolpolitik högre än stockholmarnas bästa. Socialdemokraterna i Stockholm är skyldiga stadens medborgare en förklaring då detta är inget annat än Stockholmsfientlig politik."

Erik Slottner (KD)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.