Debattören. Clara Lindblom (V) vill veta hur det nya grönblå styret tänker göra om privata fastighetsbolag vill köpa hela hus med hyresrätter. Foto: Linda Gren / Sacharias Källdén

DEBATT. Kommer Alliansen och MP att sälja folks hem?

Vänsterpartiets gruppledare vill ha tydliga besked om hur det grönblå styret i Stockholms stad ska hantera de kommunala hyresrätterna.

  • Publicerad 15:30, 30 nov 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"På det första kommunfullmäktigemötet med Stockholms nya styre ställde jag en ja eller nej-fråga till moderaternas finansborgarråd Anna König Jerlmyr. Frågan var om det nya styret tänker sälja allmännyttiga hyreslägenheter till privata hyresvärdar. Hon duckade frågan och svarade varken ja eller nej. När jag på nästa möte ställde frågan till Miljöpartiets högsta företrädare Katarina Luhr så svarade hon inte heller. Det är oroväckande.

Många frågor

Bakgrunden till frågan var att Anna König Jerlmyr i en intervju nyligen sagt att ett bra sätt att få in pengar till kommunen är att sälja hus som staden äger. Även det moderata bostadsborgarrådet Dennis Wedin har i intervjuer öppnat för utförsäljningar. Samtidigt har Miljöpartiet i Stockholms stad på sin Facebook-sida tydligt skrivit att det inte kommer ske några utförsäljningar av allmännyttan, som svar på frågor från medborgare.

REPLIK. M: "Vi ska öka byggtakten, stärka allmännyttan och bygga klimatsmart"

Nyligen presenterades stadens budget för 2019, och där upprepas det finansborgarrådet sa i sin intervju, nämligen att de allmännyttiga bostadsbolagen ska sälja vissa fastigheter. Då undrar jag, och många hyresgäster med mig, om det är hyreslägenheter det handlar om.

Det är väldigt olyckligt om det handlar om hyreslägenheter, eftersom det finns fler skäl till att det är dåligt att sälja ut allmännyttan.

Alla lediga lägenheter som ägs av stadens allmännyttiga bostadsbolag går till bostadskön. I bostadskön har alla rätt att ställa sig och lägenheterna fördelas efter kötid. Om lägenheterna säljs till privata hyresvärdar går det inte att få några som helst garantier att de kommer fördelas genom bostadskön. Tvärtom är det väldigt vanligt att de istället fördelas genom kontakter.

Fördelas på annat sätt

Om hyresrätterna säljs till privata hyresvärdar går det inte att få några som helst garantier för att de inte kommer att omvandlas till bostadsrätter. Det betyder att hyresrätterna riskerar att minska.

DEBATT. Hyresgästföreningen: "Stärk allmännyttan"

Allmännyttan har idag låga krav på inkomst för den som söker en hyresrätt. Du måste inte tjäna massor av pengar eller ha en fast inkomst för att kunna få en hyresrätt. Hos privata hyresvärdar är kraven på inkomst högre och ofta finns också krav på fast anställning. Det betyder att många människor, till exempel alla unga som har timställningar, inte har någon möjlighet att kunna få de här lägenheterna. Även ensamstående har ofta svårt att klara inkomstkraven.

Det går inte att få garantier för att den nya hyresvärden sköter sig. Det finns tyvärr många exempel på när allmännyttans hyreslägenheter sålts till oseriösa privata hyresvärdar och tillåtits förfalla, och de som blivit de stora förlorarna på det är förstås hyresgästerna.

Så jag ställer min fråga igen och hoppas nu på ett tydligt svar som ger ett tydligt besked till hyresgästerna i allmännyttan. Kommer ni i Alliansen och Miljöpartiet att sälja folks hem?"