Debatt: Kommunhuset skiner, Rashid sover utanför Täby centrum

En del av Täbys pengahög bör läggas på en trygg uppväxt för ungdomar och nyanlända som flytt krig. Det skriver Nora Axelsson Håkanson, och Martin Jordö (Fi) i en debattartikel.

  • Publicerad 15:10, 21 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Ännu en dag i Täby. Kommunhuset skiner i guldfärg och fontänen på torget sprutar ut vatten över torget likt en stor vattenpöl. Samtidigt presenteras lyxiga satsningar på bostadsrätter och en vision om 16 200 nya bostäder till år 2035

Utanför sover ensamkommande Rashid, Manal, Khalil och Reza på gatan. Fyra killar som flytt krig och terror och somnu känner kommunens kyla när de somnar ensamma på nätterna under skenet av Täby Centrums storbildsskärmar om shopping. De blev hemlösa på sina 18-årsdagar när kommunen inte ville betala boenden mer.

Antalet elever på språkintroduktionen minskar, korridorerna blir allt tommare och livsglädjen förtvinar bort när kommunen inte längre fångar upp och garanterar ett värdigt liv för tonåringarna.

Leif Gripestam (M) presenterar kommunens budget och jublar över överskott och oförändrad skatt samt skriver att det är viktigt att satsa på kommunens kärnområden. Feministiskt initiativ menar dock att två av kommunens kärnområden är att ge ungdomar rätt till en trygg uppväxt och att kunna ta emot de ungdomar som tvingats fly.

Det här är samma Gripestam som drev igenom ett kritiserat flyktingstopp i Täby 2016, skyfflat över ansvaret för flyktingmottagande på andra kommuner och hänvisat de nyanlända till Migrationsverkets boenden. Boenden där det från barnen kommer larm om hot och våld.

Vi är en av landets rikaste kommuner men kritiseras för att vara bland de allra sämsta på att ta vårt ansvar i flyktingmottagandet, en skamfylld plats 257/290 enligt Aftonbladet.

Fi ser inte pengarna som målet utan ett verktyg för att nå de mål som vi satt upp om mänskligsäkerhet. Det är inte Rashid, Manal, kvinnorna som sliter i äldrevården och förskolan eller eleverna i klassrummen som vinner på Täbys pengahög"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Efter snöröjningskaoset i Täby – politikerna kräver bättring

Nyheter Tusentals felanmälningar har kommit in Under denna säsong har över 2300 felanmälningar gjort på vinterväghållningen. Nu kräver styrande politiker att Peab, som sköter snöröjningen, bättrar sig.fredag 15/2 16:40

Oro på Norrortsstall efter dödlig hästsmitta

Nyheter "Det är en katastrof det som har hänt" Det dödliga hästviruset som drabbat en ridskola i Åkersberga tycks ännu inte ha spridits till grannkommunerna. Men oron är stor på många stall.fredag 15/2 16:30