Debatt: Kommunhuset skiner, Rashid sover utanför Täby centrum

En del av Täbys pengahög bör läggas på en trygg uppväxt för ungdomar och nyanlända som flytt krig. Det skriver Nora Axelsson Håkanson, och Martin Jordö (Fi) i en debattartikel.

  • Publicerad 15:10, 21 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Ännu en dag i Täby. Kommunhuset skiner i guldfärg och fontänen på torget sprutar ut vatten över torget likt en stor vattenpöl. Samtidigt presenteras lyxiga satsningar på bostadsrätter och en vision om 16 200 nya bostäder till år 2035

Utanför sover ensamkommande Rashid, Manal, Khalil och Reza på gatan. Fyra killar som flytt krig och terror och somnu känner kommunens kyla när de somnar ensamma på nätterna under skenet av Täby Centrums storbildsskärmar om shopping. De blev hemlösa på sina 18-årsdagar när kommunen inte ville betala boenden mer.

Antalet elever på språkintroduktionen minskar, korridorerna blir allt tommare och livsglädjen förtvinar bort när kommunen inte längre fångar upp och garanterar ett värdigt liv för tonåringarna.

Leif Gripestam (M) presenterar kommunens budget och jublar över överskott och oförändrad skatt samt skriver att det är viktigt att satsa på kommunens kärnområden. Feministiskt initiativ menar dock att två av kommunens kärnområden är att ge ungdomar rätt till en trygg uppväxt och att kunna ta emot de ungdomar som tvingats fly.

Det här är samma Gripestam som drev igenom ett kritiserat flyktingstopp i Täby 2016, skyfflat över ansvaret för flyktingmottagande på andra kommuner och hänvisat de nyanlända till Migrationsverkets boenden. Boenden där det från barnen kommer larm om hot och våld.

Vi är en av landets rikaste kommuner men kritiseras för att vara bland de allra sämsta på att ta vårt ansvar i flyktingmottagandet, en skamfylld plats 257/290 enligt Aftonbladet.

Fi ser inte pengarna som målet utan ett verktyg för att nå de mål som vi satt upp om mänskligsäkerhet. Det är inte Rashid, Manal, kvinnorna som sliter i äldrevården och förskolan eller eleverna i klassrummen som vinner på Täbys pengahög"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Annica Nordgren (C): "Alla har stöttat mig"

Nyheter "Jag gillar att kunna vara spontan och göra saker utefter humör" Under sju veckor träffar vi affischnamnen för respektive parti i kommunfullmäktige i Täby. Vi bad politikern själv välja plats. På badmintonplanen träffar vi Centerpartisten Annica Nordgren.fredag 17/8 16:47

Nu satsar Täby på fler väktare

Nyheter "Det har skett en ökning av bostadsinbrott" Nu väljer kommunen att införa fler väktare som ska patrullera i Täby. Detta för att skapa en ökad trygghet menar Johan Algernon (M).fredag 17/8 11:42

Vi är stockholm