Lennart Jirlow säger nej till nya Nobel Center på Blasieholmen. Foto: David Chipperfield architects/Flavia Jirlow

DEBATT. Konstnären Lennart Jirlow: "​Nobelbygget är förfärligt"

Hur kan HM och Wallenberg finansiera nya Nobel Center på Blasieholmen, skriver konstnären Lennart Jirlow. "Har de ingen känsla för vår stads skönhet och tanke att inte röra i ett så känsligt område?"

  • Publicerad 11:45, 6 sep 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Jag är född i Stockholm och jag minns i min tidiga ungdom, när jag efter Konsthögskolan i utlandet kommer hem till Stockholm och ser hur man börjar riva gamla hus i Klarakvarteren. Allt som allt revs 700 byggnader från 1600- och 1700-talen.

Jag förvånades över att väldigt få protesterade mot rivningsraseriet, inte förrän när man långt därefter hotade att såga ned några almar i Kungsträdgården, då var protesterna våldsamma och lyckligtvis vann opinionen och Almarna finns kvar.

Som målare har jag ofta i mitt måleri skildrat vår vackra stad – ett Nordiskt Venedig som det sjöngs i visan. Min kärlek till Nybroviken, skärgårdsbåtar, turist- och arbetsbåtar är fundamental. Här möter staden skärgården!

Nu ser vi ett förfärligt förslag till Nobelhus på Blasieholmen; en stor koloss som brer ut sig i den klassiska Stockholmsbilden och som fördärvar hela området ur estetisk synvinkel.

Hur kan detta få ske och hur kan finansiärer medverka till detta katastrofbygge? Tullhuset på den aktuella tomten vill man riva trots att det är historiskt värdefullt. Tittar man närmare på denna byggnad från 1876 ser man detaljer, vackra proportioner, ett värdefullt hus att bevara. Varför inte ett annex till Nationalmuseum?

Man behöver också all den plats man kan få längs hela kajen, för servicearbete till alla båtar och fartyg.

Nu ger sig stiftelsen bakom HM (Familjen Erling-Perssons Stiftelse) ut och hjälper till med finansieringen av Nobelbygget. Jag kände väl HM:s grundare Erling Persson och jag är övertygad om att han lider av detta, där han finns i sin himmel. Och Wallenberg som också går in som finansiär. Varför? Dock en eloge till Peder Sager Wallenberg som är emot detta vansinne i Youtube filmen Rädda Blasieholmen, där jag också medverkar.

Jag talar med personer jag känner och samtliga är emot detta bygge. Var finns makthavarna och vad tycker dessa? Har de ingen känsla för vår stads skönhet och tanke att inte röra i ett så känsligt område?"

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.