Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm, vill att staden köper tillbaka Rågsved centrum. Foto: Pressbild

DEBATT: "Köp tillbaka Rågsved Centrum"

"Vi som bor i förorten har också rätt till välskötta centrum", skriver Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm.

  • Publicerad 11:09, 20 aug 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Snart har nog alla stockholmare hört historien om den övermålade graffitiväggen i Rågsved. Som en av de äldsta bevarade graffittiverken i världen borde den här målningen givetvis ha skyddats bättre och det som skett är otroligt sorgligt. Men än värre är att problemen med fastighetsägaren i Rågsved har pågått under många års tid.

Så kan Rågsvedsväggen räddas

Exemplet med den övermålade graffitiväggen och elen som stängts av för Folkets hus är bara de senaste i raden av misskötsel av centrum. Boende och handlare i Rågsved har i åratal klagat på brister i service, belysning och skötsel av till exempel rabatter och allmänna utrymmen. Det är tak som läcker, ventilation som inte fungerar, el som stängs av och belysning som inte lagas. Under en period slutade till och med Postnord att dela ut brev i centrum eftersom fastighetsägaren inte ordnade ordentliga postboxar.

De kan tänka sig att måla om Rågsvedsväggen

Rågsveds centrum är bara ett av många exempel på hur det kortsiktiga vinstintresset hos en privat fastighetsägare går före de boendes behov av välfungerande lokala centrum. 2007 sålde staden ut centrumen i bland annat Tensta, Rinkeby, Bredäng och Högdalen till det brittiska skandalbolaget Boultbee. Kristina Alvendal (M) som var ansvarig politiker vid den här tiden hävdade bestämt att bolaget lovat att utveckla centrumen, men istället blev det precis tvärtom. Resultatet blev chockhöjda hyror och betydligt sämre service för både handlarna och de boende i närområdet.

"Stoppa framtida försäljningar"

Men den blågröna majoriteten verkar inte ha lärt sig av gamla misstag. Redan nu utreds en försäljning av Vällingby centrum och ansvariga politiker stänger inte heller dörren för utförsäljningar av fler kommunala fastigheter. Vänsterpartiet menar istället att staden ska köpa tillbaka lokala centrum och börja med det i Rågsved. Det skulle skapa förutsättningar att upprusta och utveckla centrumet tillsammans med Rågsvedsborna själva.

I grunden handlar det om att alla stockholmare ska ha rätt till välfungerande, levande och trygga centrum. Även vi som bor i förorten.

Clara Lindblom, (V) oppositionsborgarråd Stockholms stad