Allt som målas på någon annans egendom utan tillåtelse är olagligt, oavsett den konstärliga kvaliteten. Det anser Liberalerna, Hanna Gerdes, Rasmus Jonlund och Anne-Lie Elfvén. Foto: Ylva Bergman/Stockholms stad

DEBATT. (L): Att måla utan tillstånd är olagligt – oavsett kvalitet

Allt som målas på någon annans egendom utan tillåtelse är olagligt, oavsett den konstärliga kvaliteten. Det anser Liberalerna i ett svar på Graffitifrämjandets debattinlägg om att olagliga verk måste kunna få bevaras.

  • Publicerad 16:12, 19 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Graffiti är konst. Skadegörelse är skadegörelse. Och ibland mötas de två, vilket vi sett olika exempel på runt om i världen. Vissa Stockholmspolitiker har till och med genom åren trott sig se verk av den lika berömde som mystiske Banksy här i vår stad. Men spelar det någon roll, när det är målat på en yta som någon annan äger?

LÄS ÄVEN: DEBATT. Graffitifrämjandet: Olagliga verk måste kunna bevaras

Graffitifrämjandets ordförande Hugo Röjgård skrev 5 januari att kring estetiska uttryck gäller det ”att hålla isär smak och juridik”. Det håller jag och Liberalerna helt och hållet med om. Vad som är konst eller inte, och vad som är konstnärlig kvalitet, kan aldrig vara en politisk fråga. Det vi politiker, som stockholmarnas förtroendevalda, kan slå fast är vilka regler som ska gälla i staden. Vilka kriterier ska gälla för kulturstöd till konstnärer av olika slag? Hur ska processen se ut för att avgöra vem som får uppdrag av staden att utföra offentliga konstnärliga gestaltningar? Och hur ska vi se på olagligt målande i stadsmiljön?

LÄS ÄVEN: AVSLÖJAR: Dyrt klotter är konstkupp av hyllad fotograf

Det som målas på en annans egendom utan dennes tillåtelse, är olagligt, oaktat den konstnärliga kvaliteten. De juridiska aspekterna kan inte förbigås. Med det sagt är det förstås sedan ägaren – den privata fastighetsägaren eller i många fall staden – som får avgöra hur man ska förfara med ytan och ”verket” i fråga.

LÄS ÄVEN: SE FILMEN: Här klottrar de ner Hägerstensbadet

Debatten om graffiti och klotter kretsar ofta kring svart-vita motpoler, men allt är inte svart och vitt. All graffiti är inte klotter och allt klotter är definitivt inte graffiti eller konst. Men det är till sist juridiken som blir huvudsaken. Vi liberaler står bakom äganderätten, och en lagstiftning som gör att ägaren själv har rätt att bestämma vem som målar och vad som målas på hens väggar.

Den som tar sig friheten att måla på en yta ägd av någon annan får stå ut med att ytan målas över. Om det ska bli på något annat sätt är det upp till fastighetsägaren. Den konstnärliga kvaliteten är, helt enkelt, en annan fråga.

Liberalerna i Stockholms kulturnämnd

Rasmus Jonlund (L)

Hanna Gerdes (L)

Anne-Lie Elfvén (L)

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.