Mohamed Nuur (S) och Emilia Bjuggren (S) Foto: Pressbild

DEBATT: Lägg inte ner Livstycket i Tensta

Livstycket i Tensta är viktig för hela stadsdelen. Mohamed Nuur (S) och Emilia Bjuggren (S) skriver om vilka konsekvenser en nedläggning av verksamheten kan få.

  • Publicerad 14:05, 6 dec 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Livstycket i Tensta har varit oerhört viktig för området i nästan hela våra liv. Under 26 år har Livstycket gett många kvinnor en meningsfull sysselsättning, bidragit till integration och sett till att kvinnor tar plats i det offentliga rummet.

Allt detta i linje med de mål som nästan alla politiska partier påstår sig sträva emot. Inför valet i år stod frågan om nyanländas etablering i samhället och på arbetsmarknaden högt på dagordningen. Utrikesfödda kvinnor är den grupp som har lägst sysselsättning och framförallt gäller det utrikesfödda kvinnor med låg utbildning.

Nu är det upp till bevis, kommer arbetet med att etablera fler kvinnor på arbetsmarknaden få den prioritet som krävs?

För oss är det självklart att när vi identifierar en utmaning så ska vi också stötta de krafter som arbetar för att lösa den utmaningen.

"Hopp räcker inte i politiken"

Livstycket är en av de aktörer som arbetat med målgruppen under lång tid. Under 2014-2018 gjordes också stora satsningar från det rödgrönrosa styret i Stockholm för att nå och stötta målgruppen, både med uppsökande arbete och riktade insatser.

Nu riskerar istället 132 kvinnor att direkt bli drabbade om Livstycket läggs ned (Länk till SVT Nyheter). Vi som är uppvuxna i Tensta vet också att Livstycket betyder så mycket mer än att handla om en väg till arbetsmarknaden. Att det finns platser och institutioner som sätter Tensta på kartan i resten av staden och landet på ett positivt sätt är oerhört viktigt för områdets utveckling.

Vi ser alla de tuffa utmaningar som alla som bor i Tensta tvingas förhålla sig till, men vi vet också att utvecklingen kan bli positiv om vi fångar upp all den potential och det engagemang som finns hos människorna här.

Den nya borgerliga majoriteten måste inse att Stockholms stad ska vara tacksamma att vi har en verksamhet som Livstycket som kan nå kvinnor som står långt ifrån arbetsmarknaden och som annars riskerar att bli isolerade i sitt hem.

Hittills har det nytillträdda socialborgarrådet Jan Jönsson hänvisat till att han hoppas att Livstycket ska ändra sig om nedläggningen, men i politiken räcker det inte med bara hopp utan den borgerliga majoriteten måste ge förutsättningar för att fortsätta arbetet.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Två häktade efter bankrån i Hässelby gård

Nyheter Polisen söker flera gärningspersoner Två personer sitter nu häktade, misstänkta för grovt rån, efter att Handelsbanken i Hässelby gård rånades förra torsdagen. Enligt åklagaren söker de efter fler gärningspersoner.onsdag 20/2 11:41

Efter mötet: Brommapojkarna behåller sitt namn

Nyheter 156 medlemmar kom fram till beslutet Under Brommapojkarnas årsmöte röstade 156 medlemmar om ett namnbyte. Förslaget röstades ner och Brommapojkarna behåller sitt namn.onsdag 20/2 9:41