"Lägg inte ner våra fritidsgårdar och parklekar i Farsta" skriver Marre Mayr (V), vice ordförande, Farsta Stadsdelsnämnd och Kjell Backman (S), gruppledare, Farsta Stadsdelsnämnd Foto: Eva Tonström/Stockholms stad

DEBATT: "Lägg inte ner våra fritidsgårdar och parklekar i Farsta"

"Vi röda partier i Farsta anser det vara under all kritik att borgarna prioriterat sänkta skatter framför våra barns vardag och framtid", skriver representanter för Vänsterpartiet och Socialdemokraterna i Farsta

  • Publicerad 10:07, 18 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi har informerats om att man här i Farsta nu planerar att lägga ner Parklekarna Fagerlid och Odlarängen samt Västboda fritids- och ungdomsgård. Detta är en direkt konsekvens av det nya styret i Stockholms stad bestående av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. Sedan de tillträdde har de konsekvent dragit ned på pengar till verksamheter avsedda för våra barn och unga.

Två parklekar och en fritidsgård i Farsta kan läggas ner

Deras gemensamma budget för 2020 ser inte bättre ut. Man fortsätter att ge för lite pengar till Farstas fritid och tvingar därmed förvaltningen att avveckla verksamhet för att få pengarna att räcka till. Vi röda partier i Farsta anser det vara under all kritik att borgarna prioriterat sänkta skatter framför våra barns vardag och framtid. För 16 öre skattesänkning riskerar nu vår stadsdel att förlora flera välfungerande verksamheter som betyder mycket för många människor.

Öppna förskolor kan tvingas flytta när parklekar stänger

För det är inte mycket pengar det handlar om, sett till hela pengapåsen för Farsta stadsdel. För en spottstyver av hela budgeten är man beredd att stänga ner verksamhet för våra barn, i ett Farsta som ska växa åtskilligt de närmaste åren. I tider när man pratar om trygghet och att förebygga brottslighet så väljer man att lägga ned den enda ungdomsgården för högstadieungdomar i centrala Farsta.

Det är tragiskt att högerpolitiker inte förstår våra barn och ungdomars behov. Det är tragiskt att man inte inser samhällsvärdet av att erbjuda avgiftsfri sysselsättning för våra unga. Tyvärr är dessa nedläggningar av parklekar och fritid något som verkar prioriteras av borgarna. Vi ser det i runt om i landet, senast i Göteborg där borgarna vill lägga ned fem parklekar och nu är det på väg att drabba oss.

Beslutet om nedläggningarna är ännu inte taget. Vi uppmanar våra invånare i Farsta stadsdel som uppskattar och vill bevara dessa verksamheter att göra sin röst hörd.