Bostads- och fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M) svarar på Vänsterpartiets kritik om planerade ombildningar av hyresrätter

DEBATT: "Låt hyresgästerna själva bestämma"

I grunden handlar detta om att Stockholm blir en bättre stad av ökad mångfald. Beslutet ligger hos hyresgästerna i berörda stadsdelar. Vad de än väljer att göra, så vill jag att alla ska känna sig trygga i att jag och den grönblåa majoriteten fortsatt arbetar för en stärkt allmännytta, en ökad byggtakt och för att bygga billigare boenden med lägre hyra, skriver Dennis Wedin (M) bostads- och fastighetsborgarråd i en replik till Vänsterpartiet.

  • Publicerad 13:25, 28 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiets eviga politik om att det offentliga ska äga mer och människor mindre är inte en lösning, den har snarare skapat många av de samhällsproblem som vi ser i dag. Den grönblåa majoriteten i Stockholms stadshus arbetar för att stärka allmännyttan, bland annat genom att bygga fler hyresrätter med lägre hyra. 

DEBATT: "Ombildningar har stoppats förr"

Det gör vi samtidigt som vi ger människor i elva ytterstadsområden där allmännyttan är som mest dominerande, möjlighet att ombilda sin hyresrätt. Målet är att Stockholm ska vara en stad med blandade boendeformer, då forskning tydligt visar att en blandad stad minskar segregationen och kan innebära en förbättrad trygghet och stadsmiljö för de boende. 

Att initiera en ombildning är ett stort steg för många hyresgäster och ett viktigt enskilt privatekonomiskt beslut. Vi ger den här möjligheten i de områden där det vore som mest betydelsefullt med ökad mångfald av boendealternativ. Det innebär att människor får möjlighet till bostadskarriär och självbestämmande. Den som vill investera i sitt hem och bo kvar i sin lägenhet och stadsdel, ska inte behöva söka sig till ett annat område.  

DEBATT "Vi ger fler stockholmare chansen till en bostadskarriär"

Oavsett om det handlar om företag, organisationer eller politiska partier är det allvarligt om man försöker skrämma upp människor i onödan. Det har framkommit uppgifter i media om att såväl Vänsterpartiet som enskilda ombildningskonsulter spritt felaktigheter kring ombildningsprocessen. Min utgångspunkt är att säkerställa ordning och reda, och att hyresgäster får tillgång till tydlig och objektiv information från Stockholms stad kring hur dessa beslutsprocesser går till. Vi måste ha respekt för att detta är ett stort privatekonomiskt beslut som människor själva har att fatta.  

I grunden handlar detta om att Stockholm blir en bättre stad av ökad mångfald. Beslutet ligger hos hyresgästerna i berörda stadsdelar. Vad de än väljer att göra, så vill jag att alla ska känna sig trygga i att jag och den grönblåa majoriteten fortsatt arbetar för en stärkt allmännytta, en ökad byggtakt och för att bygga billigare boenden med lägre hyra.

Dennis Wedin (M), bostads- och fastighetsborgarråd i Stockholms stad