Maktsugen. Lotta Edholm (L) vill att hennes Liberalerna ska få vara med och styra Stockholm efter valet 2018. Foto: Andreas Jennische / Lieselotte van der Meijs

DEBATT. Liberalerna: "Det här vill vi göra i Stockholmspolitiken"

Trygghet, frihet och kunskap står i fokus när Liberalerna presenterar sitt förslag till budget för Stockholm, skriver oppositionsborgarrådet Lotta Edholm (L).

  • Publicerad 09:40, 26 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi satsar pengarna på varje människas möjlighet att leva ett fritt och självständigt liv

"Vår uppgift som liberaler är att ta strid för varje människas rätt att få leva i frihet och trygghet. Vi vill se ett Stockholm med framtidstro, där vi vågar lita på att morgondagen kan bli ännu bättre än idag. Därför går vi till val på en budget för Stockholm med fokus på trygghet, frihet och kunskap. Vi föreslår större investeringar i en kunskapsbaserad skola än något annat parti i Stockholms kommunfullmäktige och vill se miljardinvesteringar i ökad trygghet.

Ska vi kunna känna trygghet och tillit till samhället måste vi veta att politikerna tar itu med samhällsutmaningar och löser de frågor de är satta att sköta. Men under den här mandatperioden har Stockholms styre inte visat att de förmår göra det. Varannan skola går nu med underskott. Företagsklimatet försämras. Människors känsla av otrygghet ökar i alla stadsdelar. Sådana utmaningar går att vända. Men det kräver ett ledarskap som tar frågorna på allvar.

Majoritetens misslyckande med att ge svar på hur kriminaliteten i vissa delar av vår stad ska mötas drabbar människor hårt, och allra mest allvarligt är sveket mot stockholmarna i stadens utsatta delar. Att se till att rättsstaten fungerar är varje politikers viktigaste uppgift. Ingen människa ska behöva vara rädd i sitt bostadsområde, få sin handlingsfrihet beskuren eller behöva stänga sin butik på grund av kriminellas påtryckningar. För att slå vakt om framtidstron föreslår vi liberaler en långsiktig Trygghetsmiljard till 2028. Vi avsätter också 100 miljoner kronor för finansiering av 200 trygghetsvakter redan nästa år.

Varje elev ska ha en chans att utvecklas och välja sin väg i livet. Vi vill därför ge totalt 1,5 miljard mer till förskola och skola 2018, jämfört med 2017. Den liberala skolsatsningen ska gå till att rusta skolorna, och vända de underskott Socialdemokraterna lämnat efter sig, till satsningar på att lyfta lärarna och till att stärka tryggheten och studieron. Skolan ska vara en trygg plats för lärare och elever, där tiden kan ägnas åt kunskap och lärande.

Liberalerna i Stockholm går till val på att kapa bort symbolsatsningar och byråkrati för att istället satsa pengarna på det som gör skillnad för stockholmarna; skolan, tryggheten och varje människas möjlighet att leva ett fritt och självständigt liv. Vi gör det med en ansvarsfull politik, där vi också kan sänka skatten för människor med vanliga löner.

Stockholm ska vara en tillgänglig, trygg och attraktiv stad, en stad som fungerar även om 50 eller 100 år. En stad där skolan är verktyget för klassresor, och där varje elev får utvecklas och forma sin framtid. Det är vår liberala politik för Stockholm."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.