Låt stå. Liberalerna vill ha kvar livemusiken på Medis och nattklubbarna på Stureplan. Foto: Sanna Källdén/Linda Gren

DEBATT. Liberalerna: Stockholm måste få leva och låta dygnet runt

Det är fel att kasta ut Debasers konserter från Medborgarhuset och det är fel att stänga nöjeskvarteret Stureplan för renovering. Det anser Liberalerna som vill att Stockholms ska vara en levande stad dygnet runt.

  • Publicerad 15:00, 23 feb 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Socialdemokraterna har bestämt sig. Musikklubben Debaser ska ut ur Medis. Konsekvensen av Medborgarhusetprojektet blir att stockholmarna förlorar ett av få ställen innanför tullarna där livemusiken inte ”störde”. En åtråvärd konsertlokal förspills i ett i övrigt nödvändigt renoveringsprojekt.

Samtidigt börjar hyresgäster larma om att Stureplanprojektet (Sperlingens backe) innebär att en av stockholmarnas mest älskade mötesplatser försvinner under uppemot sju år. Även där behöver nöjeslokaler stänga och handeln försvinner. Liberalerna motsätter sig projektet.

Sammantaget är detta två exempel på hur välfungerande stadsmiljöer riskerar att ödeläggas när byggpolitikerna går fram med pennan. När alltför få ser värdet av att bevara de mötesplatser där stockholmare umgås och lever för att istället bara se värdet av olika ”funktioner” i stadsrummet får stadens bästa kvalitéer stryka på foten.

Liberalerna vill att de platser där människor själva väljer att vara och njuta av livet, som på Stureplan eller vid Medis, ska värnas och utvecklas. Vi ska inte riva dem och istället försöka rita miljöer som stockholmarna ”borde” vilja vara i. Av de storvulna byggplanerna på 60-talet borde vi lärt oss detta.

Vi liberaler vill att Stockholm ska leva över hela dygnet. Det handlar om att låta affärer och kulturverksamheter ha öppet längre. Att kunna köpa mat även en sen timme. Att gå på konsert eller dansa natten lång. En stad som funkar över hela dygnet blir tryggare och gör människorna gladare än om allt stänger efter kontorstid.

Men enligt biträdande finansborgarrådet Jan Valeskog (S) hör inte livemusik hemma i innerstan. I konsekvensens namn, betyder det slut för DN:s konsert med Filharmonikerna på Djurgården eller konserter i Kungsträdgården?

Även Roger Mogert och Karin Wanngård, två av stadens tyngsta socialdemokrater, tycks ha fallit till föga för den trista kultursynen. Antingen det, eller så har man inte orka sätta käppar i det byråkratiska maskineri inom stadens förvaltningar som har matat fram förslaget om Medborgarhuset och rivningsprojektet för Stureplan.

När Stockholm växer måste vi se till att bostäder och infrastruktur byggs i hela staden. Men för Liberalerna är det självklart att vi också måste satsa på det som gör Stockholm till en friare stad; kulturen och det levande stadslivet."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.