Ann-Margarethe Livh (V), bostads- och demokratiborgarråd i Stockholms stad. Till höger en bild från en demonstration mot våld på Rinkeby torg i oktober 2015. Foto: Lieselotte van der Meijs/Ida Nilsing

DEBATT. Livh (V): "Vapnen måste ut ur våra förorter"

Ann-Margarethe Livh (V) kräver en rad åtgärder för att förhindra nya dödsskjutningar likt den i Rinkeby den gångna helgen.

  • Publicerad 06:30, 7 dec 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Återigen har en tragedi skett och unga liv tagit slut i förtid. I helgen mördades två unga bröder på ett café i Rinkeby. I januari i år dödades en 15-åring utanför sin skola i Akalla. Och tyvärr finns många fler exempel. Antalet illegala vapen i Sverige har ökat de senaste tio åren och polisen menar också att antalet skjutningar på allmän plats har ökat. Våldet måste få ett slut och vi måste få stopp på de illegala vapnen som är så lättillgängliga för de kriminella gängen.

LÄS ÄVEN Idémöte om Järvas framtid lockade över hundra

Jag bor själv i Rinkeby sedan över 30 år och jag brukar besöka det café där morden skedde i helgen. Vi kan inte tolerera den otrygghet våldet för med sig för de boende i Rinkeby. Vi måste kunna känna oss trygga i våra egna kvarter. Vi måste kunna skicka våra barn till skolan utan rädsla för vad som kommer att hända dem under skoldagen, oavsett var i Stockholm vi bor.

Återigen kommer dock kraven på enkla lösningar att dominera tidningssidorna. Men det finns inte EN lösning. I grund och botten handlar kriminalitet om en mängd olika faktorer. Den som saknar livschanser dras lättare in i de kriminella miljöerna. Därför är arbetet för att skapa fler jobb, bra skolor också i alla våra förorter, bostäder åt alla, en väl fungerande socialtjänst och att stötta alla goda krafter i civilsamhället helt avgörande för att vi ska klara att bryta den här utvecklingen. I Stockholm arbetar vi hårt för att allt detta ska falla på plats, men mer behöver göras. I Rinkeby såg vi direkt efter morden hur civilsamhället gick samman för att mobilisera mot våldet. Det finns ett stort engagemang, både bland äldre och yngre i Järva, som ska ha allt vårt stöd.

LÄS ÄVEN Spektakulära skjutningar påverkar trygghetskänslan

Utan att föregripa utredningen av vad som hände denna helg kan vi konstatera att de senaste årens tragedier ofta berott på att de kriminella gängen för sina krig mitt ibland sina medmänniskor, utan hänsyn till vem som dras in. Den situation vi ser just nu visar att arbetet mot de kriminella miljöerna måste trappas upp ytterligare.

Det är mycket som behöver göras, och det är bråttom. Det offentliga - stat och kommun - har ett stort ansvar.

* Vi behöver ännu starkare insatser från regeringen mot de illegala vapnen. Såväl vapenamnestier som hårdare kontroller bör vara prioriterade.

* Vi behöver stärka upp avhopparverksamheten från de kriminella gängen. Idag står ungdomar i kö för att få stöd för att hoppa av, vi måste se till att de får det stödet omedelbart.

* Vi måste öka servicen och närvaron av det offentliga i otrygga miljöer, poliser ska inte bara dyka upp när det är oroligt.

* Vi måste stärka arbetet mot droghandeln. Droguppgörelserna är en avgörande faktor bakom otryggheten vi ser.

* Vi måste öka stödet till alla de fantastiska föräldrar som nattvandrar och till alla de engagerade ungdomar som organiserar sig för sina områden.

Det har sagts förut men det måste sägas igen. Alla krafter måste arbeta tillsammans och alla måste inse hur otroligt viktig den här frågan är. Men också inse att i ett ojämlikt samhälle ökar kriminalitet och våld. Därför behöver vi både långsiktiga och kortsiktiga åtgärder. Våldet måste upphöra och vi måste skapa rättvisa livsvillkor oavsett var i staden du växer upp."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.