Ann-Margarethe Livh (V) är bostadsborgarråd i Stockholms rödgrönrosa majoritetsstyre. Foto: Vänsterpartiet i Stockholm / StockholmDirekt

DEBATT. Livh (V): Vi ska bygga hyresrätter, inte sälja ut dem

Det måste gå att flytta hemifrån i Stockholm även om man inte har pengar att köpa en lägenhet, skriver Stockholms bostadsborgarråd Ann-Margarethe Livh (V) och varnar för en ny våg av försäljningar om det blir maktskifte i Stadshuset nästa år.

  • Publicerad 14:47, 22 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I Stockholm såldes tiotusentals gemensamt ägda hyresrätter ut när Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna styrde stan. Nu när Vänsterpartiet är med och styr är det första gången på väldigt länge som antalet hyresrätter i Stockholm ökar. Men risken för nya utförsäljningar och färre hyresrätter ligger bara ett år bort.

Att unga har svårt att hitta en lägenhet i Stockholm är inte så konstigt. På mindre än tio år sålde de borgliga partierna nästan 30 000 allmännyttiga hyresrätter, alltså sådana hyresrätter som Stockholms invånare äger gemensamt. De allra flesta är nu bostadsrätter som kostar miljontals kronor. Under samma tid byggdes bara 7700 nya allmännyttiga hyresrätter. Det betyder att hyresrätterna minskade med över 21 000 lägenheter. Det är hyresrätter som skulle behövts till alla de människor som letar lägenhet i Stockholm.

INSÄNDARE: Skövla skogen i Söderort och bygg stad

2014 vann de rödgrönrosa partierna valet i Stockholm och nu bygger vi massor med hyresrätter igen och säljer inte ut en enda lägenhet. Vi fattar att alla inte har råd att köpa bostadsrätt. Vi har den högsta byggtakten i Stockholm på väldigt länge och vi jobbar hårt för att det ska gå så snabbt som möjligt att bygga nytt.

Men risken för att det blir färre hyresrätter igen är stor. Det är snart precis ett år tills det är val i Sverige och val till Stockholms kommun. Det är jätteviktigt för alla väljare att veta att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna i Stockholm vill börja sälja ut allmännyttans lägenheter. Om de borgerliga partierna vinner valet betyder det att antalet hyresrätter kan bli färre igen. Jag hoppas att alla de som vill ha fler hyresrätter i Stockholm använder sin röst väl och stoppar en ny utförsäljningsvåg.

DEBATT. Alliansen i Stockholm: "​Vi är fyra partier med fyra skäl för maktskifte"

Nästan alla känner vi någon som behöver en hyresrätt, unga som gamla. Det måste gå att flytta hemifrån i Stockholm även om man inte har pengar att köpa en lägenhet, det måste gå att få en studentbostad när man ska börja plugga, det måste gå att göra slut med någon och veta att man inte måste sova hos en kompis på obestämd tid, det måste gå att flytta till Stockholm från andra delar av landet. Det måste bli fler hyresrätter, inte färre."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.