Karin Wanngård (S) och Lotta Edholm (L). Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

Debatt. L:s hårda kritik av S bostadslöfte

"Vi kanske har olika språkbruk, men för oss är en garanti inte samma sak som att tillåtas stå i kö för att kanske få något", skriver Lotta Edholm (L).

  • Publicerad 15:55, 18 jun 2018

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

(S) i Stockholm försöker nu profilera sig på att fler unga ska få bostad. Att öronmärka 800 bostäder per år presenteras som en ”bostadsgaranti” för unga. Vi kanske har olika språkbruk, men för oss är en garanti inte samma sak som att tillåtas stå i kö för att kanske få något.

Varje ny årskull stockholmare som ska ut på bostadsmarknaden består av ungefär 10 000 människor enligt stadens egen statistik. 800 bostäder per år är alltså ungefär 12,5 procent av vad som skulle behövas varje enskilt år för att alla unga ska få en egen bostad. Och då är den upparbetade bostadsbristen för unga inte ens medräknad. Förslaget är ingen garanti. Det är valfläsk.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

(S) har haft fyra glada år i högkonjunktur på sig att hantera den ökande bostadsbristen. Men nu bor nästan var tredje person mellan 20 och 27 år hemma hos sina föräldrar i Stockholm och det finns ca 60 000 ofrivilligt hemmaboende unga i Stockholm.

Samtidigt försöker Socialdemokraterna hemlighålla sanningen om hur det står till med bostadsbyggandet. Två exempel är de mått som de valt att inte längre redovisa; handläggningstiderna för att få bygga och hur många bostäder som faktiskt påbörjas.

De lovar bostad till alla unga stockholmare

Och det är ju inte så konstigt. För det ser inte så bra ut.

Socialdemokraterna gick till val på att minska handläggningstiderna så att det skulle gå snabbare att få spadar i jorden. Förra året visade stadens siffror att de istället ökat med nästan ett halvår i snitt. Nu redovisas de inte offentligt längre. Och när SCB presenterade preliminär statistik om bostadsbyggandet för första kvartalet i år hade det nästan halverats i Stockholm, jämfört med samma period året innan.

LADDA NER VÅR APP Iphone eller Android

Vi har gärna en diskussion om bostadssituationen för unga. Då kan vi lyfta fram de konkreta förslag som vi liberaler går till val på för att fler unga ska ha en bostad. Förslag som snabbar upp tiden att planera nya bostäder, och som kan skapa förutsättningar för fler att få bostad. Förslag som:

✓ Förenklade byggregler

✓ Att låta byggaktörer ta fram förslag på detaljplaner

✓ Höjda byggmål

✓ Fler kvalificerade plan- och bygghandläggare

✓ Fler kollektivhus och fler kompiskontrakt så fler kan dela på bostäder

✓ Ny bosparform för första bostaden

✓ Låt fler byggbolag utmana varandra att ta fram hus med billigare hyra

✓ Att ta bort det senaste amorteringskravet

Tyvärr verkar kampanjslogans vara viktigare för Socialdemokraterna än konkreta reformer. När det kommer till kritan ser vi ju att de problem som kommer upp sopas under mattan.

Stockholm behöver liberala reformer så fler kan få nyckeln till sin första lägenhet. Det går vi till val på.

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.