Saga Bowallius (L), distriktsordförande Liberala ungdomsförbundet Storstockholm. Foto: LUF

Joar Forsell (L), förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet. Foto: LUF

DEBATT. LUF: "Upprätta ett försvarsgymnasium i Stockholm"

Ge Sverige fler soldater genom att skapa nya militärskolor. Det föreslår Saga Bowallius (L) och Joar Forsell (L) från Liberala ungdomsförbundet som vill att en sådan skola hamnar här.

  • Publicerad 12:01, 21 mar 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Många unga är arbetslösa och säkerhetshoten mot Sverige ökar. Trots detta har försvarsmakten svårt att rekrytera. Försvarsmakten behöver bli en mer tillgänglig och attraktiv arbetsgivare för unga. För att öka rekryteringen till det professionella yrkesförsvaret och erbjuda en mer attraktiv väg in i försvarsyrket så föreslår LUF att försvarsmakten upprättar militära internat med riksintag – ett av dessa skulle kunna placeras i Kungsängen i Stockholm.

Vi föreslår att fem gymnasieskolor med en kapacitet på 400–600 elever vardera inrättas i Sverige. Dessa gymnasieskolor bör lokaliseras nära redan existerande säkerhetsinfrastruktur. Kungsängen, med sin närhet till Livgardets ledning, passar mycket väl för detta. Anledningarna till samlokalisering är flera. Det finns ekonomiska incitament för att kunna samnyttja lokaler, material och personella resurser. Det gör också att eleverna kommer närmre den verksamhet som de har som huvudfokus under sin utbildning.

Att föreslå internat är inte enbart på grund av att det går att samutnyttja resurser. Det handlar också om att tillgängliggöra dessa skolor för alla oavsett hemkommun eller socioekonomisk status. Det ger också en möjlighet till att genomföra en mer omfattande utbildning som inte enbart äger rum under traditionell skoltid. Detta gör att utbildningen kan ge både en grundläggande utbildning för försvarsmaktens behov samtidigt som den är högskoleförberedande.

På detta sätt skapas en ny – unik och jämlik utbildningsmöjlighet i Sverige. Vi tror att flera unga som är tveksamma till en militärtjänstgöring skulle ompröva sin åsikt om den går att genomföra under gymnasietiden med såväl särskilda skolor som ett särskilt utbildningsprogram. Vi tror också att en sådan typ av skolor skulle öka underlaget av personer som varje år söker sig till försvarsmakten som arbetsgivare, en arbetsgivare som också efterfrågar spetskompetens som exempelvis mekaniker, sjukvårdare och språkkunskaper.

Om vi vill kunna försvara Sverige och delta i fredsbevarande insatser måste vi säkra försvarets personalförsörjning. Ett riksinternat med inriktning mot tjänstgöring i försvarsmakten lokaliserat i Stockholm kan vara ett bra steg på vägen."

HALT! I september förra året fick Kungsholmsborna se Livgardet "in action", i alla fall marscherandes längs med bland annat Flemminggatan, Igeldammsgatan och Ekelundsbron mot Karlbergs slott. Här tog de en paus i Sankt Göransparken. Ungefär 40 soldater deltog i övningen.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.