Katarina Luhr (MP) skulle helst vilja se att hela Årstaskogen blir naturreservat. Foto: Kiki Beije / Miljöpartiet

DEBATT. Luhr (MP): "Jag hade gärna sett att hela Årstaskogen blir reservat"

Miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) hade gärna sett att hela Årstaskogen blir reservat – men säger att politikerna måste ta ansvar för hela stadens behov.

  • Publicerad 14:57, 29 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det här är ett svar på insändaren "Nytt Årsta i betong, nej tack" som publicerades den 16 september.

"Planer på ett naturreservat i Årstaskogen har funnits i många år, men något reservat har aldrig klubbats igenom då de politiska motstridigheterna helt enkelt varit för många. Nu finns ett reservatsförslag för beslut i Stockholms kommunfullmäktige vid årsskiftet. Insändarskribenten Yvonne påstår i sin text att politiker lovat att spara Årstaskogen om man fick bygga på Årstafältet. Detta har jag aldrig lovat och jag anser att det skulle vara en oseriös och oansvarsfull markpolitik att göra såna löften utan några garantier. Däremot åstadkommer vi nu ett starkt och tydligt skydd för större delen av Årstaskogen och Årsta holmar genom reservatsbildningen.

Vi har arbetat om förslaget från 2014 till att bättre skydda skogens långsiktiga fortlevnad bland annat genom att utvidga reservatet österut vilket stärker spridningsvägarna mot Nackareservatet.

Vi sätter högt värde på den stadsnära naturen och det är just därför vi nu ser till att ge just Årstaskogen det långvariga skydd skogen behöver. Hoten mot skogen är många, strandskyddet är svagt och vi såg senast förra året förslag från moderaterna i staden om att slopa reservatet och bygga 5000 bostäder i Årstaskogen.

Jag kan förstå att begreppet om att göra naturen mer tillgänglig låter obegripligt för den som redan besöker skogen idag, men det handlar om många olika aspekter som kan möjliggöra att fler kan komma dit. Det kan innebära tydliga entréer med skyltning till skogen, med toaletter och samlingsplatser som kan användas av skolor och förskolor. Det kan innebära fler parkbänkar eller ledstänger vid brantare passager.

Jag hade personligen gärna sett att hela skogen, holmarna och även området på andra sidan vattnet, blivit reservat om det varit möjligt, men vi måste ta ansvar och se till hela stadens behov, nu och för framtiden. Bostadsbristen i Stockholm är stor. Framtidens Stockholm har en ökad befolkning på samma markyta. Våra barn och barnbarn måste ha någonstans att bo och nu tar vi besluten som lägger grunden för en stadsplanering med både bostäder och skyddad natur i en stad där vi även i framtiden ska kunna promenera, leka, bada i rent vatten och andas ren luft."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.