Katarina Luhr (MP) vill ha både naturreservat och bostäder. Foto: Jannie Flodman/Miljöpartiet

DEBATT. Luhr (MP): "Till alla er som engagerar sig i frågan om ett naturreservat i Årsta"

Årstaskogens framtid diskuteras flitigt just nu. Staden vill både göra naturreservat i skogen – och bygga bostäder där. Här svarar miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) på kritiken.

  • Publicerad 07:00, 30 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

På måndagen publicerade vi Årstabon Gisela Fridéns öppna brev till miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP).

Här är Katarina Luhrs svar:

"Hej Gisela, och alla ni andra som engagerar i frågan kring ett naturreservat i Årsta.

Det här är en fråga som många brinner för, vilket gläder mig. Vi har jobbat hårt för att skydda skogen och holmarna i Årsta i många år, och nu börjar vi äntligen närma oss ett slut och kan snart skapa ett naturreservat med långvarigt skydd för en värdefull grön oas, ett skydd som kommer att behövas. Det är särskilt viktigt eftersom flera borgerliga partier vill stoppa reservatsbildningar och moderaterna har aviserat att de vill bygga 5000 bostäder i Årstaskogen.

Vi måste bygga bostäder för Stockholms invånare men vi har samtidigt ett stort ansvar för att bevara och förstärka det nätverk av grönska som gör Stockholm unikt och som samtidigt skänker oss bättre hälsa och livskvalitet. Därför föreslår vi en lösning som innebär att större delen av skogen blir reservat men där vi också får plats för en del bostäder med sikte på 800-1000.

Årstaborna pressade politiker om bygge i skogen

Årstaskogen är en viktig skog både för människor och djur, och det har även en viktig funktion genom att binda samman flera olika naturområden i staden. Därför har vi även lyssnat på synpunkter på det gamla förslaget, inkluderat kolonilotter och arbetat för att förstärka spridningsvägarna för natur österut och västerut, genom en förlängning av reservatet mot Nackareservatet.

Miljöpartiet driver att nya bostäder som byggs ska vara kollektivtrafiknära och byggas på en plats som ej kräver ett bilburet liv. Samtidigt vill vi kombinera stadsnära natur och bostäder så att även våra barn och barnbarn kan bo i staden och ta del av stadens unika naturvärden.

Vad gäller bostäderna befinner vi oss tidigt i processen. Inom kort arrangeras en medborgarenkät där jag hoppas att så många som möjligt kommer att dela med sig av sina synpunkter. Vi kommer även be alla skolor och förskolor om deras syn på skogen och hur dom använder skogen idag.

Slutligen vill jag även nämna att jag personligen försökt svarat alla er som har hört av er med synpunkter och försökt svara på de frågor jag fått."

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Stor reggaefest i södra Stockholm i helgen

Nyheter "Basen kommer fladdra i byxbenen" Hallå där Lars Ekman i Bagis. I helgen fixar du Sound System Culture i Västberga. Vad är det?!torsdag 13/12 21:00

Tonåringar knivrånade vid tunnelbanestation

Nyheter Påhoppade av knivgäng i Söderort Två ungdomar blev påhoppade och knivrånade av ett gäng utanför en tunnelbanestation i södra Stockholm.torsdag 13/12 20:46