Trio. Tomas Tobé, Ole-Jörgen Persson och Anna König Jerlmyr vill lägga mer pengar på nya poliser i Stockholm. Foto: Pressbilder

DEBATT. M: Återupprätta rättsstaten i hela Stockholm

Efter en lång rad skottlossningar med dödlig utgång i Stockholm skriver en rad moderater att partiet vill utöka antalet polisanställda i Stockholm med 2 600 personer.

  • Publicerad 14:33, 2 nov 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Hittills i år har femton personer dödats till följd av skjutningar i Stockholms län och bara den senaste månaden har ett stort antal skjutningar ägt rum i regionen. Det är uppenbart att situationen är ytterst allvarlig. Det är dags att återta kontrollen över våra utsatta områden och återupprätta rättsstaten i hela Stockholm.

Det allt grövre gängvåldet gör att polisen i Stockholm går på knäna. Inbrott, stölder och sexualbrott hinner inte utredas i tillräckligt snabb takt när mord och skjutningar slukar utredningsresurser. Värst drabbade är alla de som bor i Stockholms utsatta områden där de kriminella gängen har flyttat fram sina positioner på rättsstatens bekostnad. Få personer som bevittnar allvarliga brott vågar tala med polisen och otryggheten är utbredd - särskilt bland kvinnor.

För att vända utvecklingen har Moderaterna presenterat den största satsningen på lag och ordning på över 20 år. Totalt vill vi öka antalet polisanställda i Stockholm med 2 600 personer och vi anslår 2,5 miljarder till polisen i regionen de närmaste tre åren. Statens kärnuppgifter måste upprätthållas och det kräver betydande satsningar.

Enbart fler poliser kommer dock inte vända utvecklingen. Polisen måste också få bättre verktyg. Det behövs fler trygghetskameror på särskilt utsatta platser och ett stort antal straffskärpningar behöver genomföras. Moderaterna har bland annat föreslagit att en särskild gängbestämmelse införs som fördubblar straffen för brott kopplade till gängbrottslighet. Vi vill även slopa de nuvarande straffrabatterna för återfallsförbrytare och personer under 21 år.

Livsstilskriminella som sprider otrygghet bland den laglydiga majoriteten av befolkningen ska inte åtnjuta straffrabatter.

När rättsstaten ger vika i utsatta områden kommer andra krafter att fylla dess plats. Att tillåta detta är att svika all de människor som bor i Stockholms utsatta områden. De har lika stor rätt till trygghet och säkerhet som alla medborgare i Sverige. Rättsstaten ska vara stark i hela Stockholm."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.