Den blågröna majoriteten som styr Stockholm har tyvärr inte lärt sig av sina tidigare misstag när det gäller ombildningar av hyresrätter och vi riskerar nu ett nytt ombildningskaos, skriver Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

DEBATT: "M måste stå för konsekvenserna av ombildningar"

Frågan om ombildningar av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter är känslig. Det beror på att det handlar om folks hem. Människor som inte har råd eller inte vill ombilda kommer ofrånkomligen att bli överkörda och konflikter kommer att uppstå mellan grannar. Det måste Moderaterna våga stå för. Det är nämligen en direkt konsekvens av deras politik, skriver Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm stad i en slutreplik om om bildningar.

  • Publicerad 10:49, 17 apr 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Dennis Wedin från Moderaterna skriver att det finns så få bostadsrätter i de elva områden där han vill genomföra ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter, att människor kan tvingas flytta därifrån. Det är en beskrivning som ligger oerhört långt ifrån verkligheten. För den som kan och vill köpa en bostadsrätt i den här staden, vare sig det är på Östermalm eller i Rinkeby, är det inga problem. Det är den som behöver en hyresrätt som inte har något att välja på.

DEBATT: "Grönblåa går längre än lagen kräver för ombildningar"

I de elva områden där den blågröna majoriteten i Stockholms stad har beslutat om ombildningar, ligger det denna vecka 82 lägenheter ute till salu på Hemnet. Dessutom byggs det hela tiden nya bostadsrätter i Stockholm. Så Moderaternas oro för att folk inte ska kunna hitta en bostadsrätt om de vill har inte med verkligheten att göra. Det som däremot är ett riktigt problem är att tiotusentals personer aktivt söker efter hyresrätt men inte hittar någon.

Antalet hyresrätter ökade

Moderaterna försöker också få det att framstå som att hyresrätterna minskat under den period som Vänsterpartiet och de rödgrönrosa partierna styrde Stockholm, åren 2014-2018. Detta gör de genom att prata om andelen hyresrätter istället för antalet hyresrätter. Sanningen är att när Vänsterpartiet styrde så ökade antalet hyresrätter i Stockholm för första gången på väldigt många år. Och hur många hyresrätter det finns är förstås det enda som betyder något för den som söker efter en hyresrätt.

Att andelen minskade eftersom vi också byggde många bostadsrätter är knappast relevant. Men Moderaterna vill använda sig av politiskt spel och vrida och vända på ord, istället för att hålla sig till fakta. Det är oschysst.

Moderaterna är också sura på Vänsterpartiet för att vi går igenom deras regler för ombildning och ifrågasätter hur de ska fungera. Vi förstår att de inte vill att vi gör det med tanke på hur reglerna ser ut. Det låter verkligen inte bra att en tredjedel av de boende i ett hus kan vara emot ombildning men ändå bli överkörda. Men det är också fakta, och inget vi hittat på.

DEBATT: "Ombildningar leder till konflikter och fusk"

Frågan om ombildningar av allmännyttiga hyresrätter till bostadsrätter är känslig. Det beror på att det handlar om folks hem. Människor som inte har råd eller inte vill ombilda kommer ofrånkomligen att bli överkörda och konflikter kommer att uppstå mellan grannar. Det måste Moderaterna våga stå för. Det är nämligen en direkt konsekvens av deras politik.

I slutändan är det också så att antalet hyresrätter i den här staden riskerar att minska genom ombildningarna. Det har inte Stockholm råd med. Vi behöver fler hyresrätter, inte färre. Alla har rätt att bo – inte bara folk med mycket pengar. Och därför måste vi säga nej till ombildningar.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd