DEBATT. M: "Öka tryggheten på akutsjukhusen"

Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd och Peter Carpelan (M), personallandstingsråd ser mycket allvarligt på den senaste tiden händelser på akutsjukhusen i Stockholm, där personal vittnar om hot och våld.

  • Publicerad 12:34, 21 nov 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Södersjukhuset låser dörrarna till sin akutmottagning på grund av hot och våld. Anställda kommer att använda passerkort, och patienter som söker vård kommer att släppas in via kassan. Detta för att säkerställa en trygg miljö för patienter och medarbetare.

Moderaterna ser mycket allvarligt på den senaste tidens utveckling. Akuten ska vara en trygg och säker plats för alla. Något som pekar på behovet av åtgärder är att sjukskrivningarna bland de anställda på Södersjukhuset har ökat de senaste fem åren. Därför vidtar man nu dessa nya rutiner.

Se över alla akutmottagningar

För att säkerställa tryggheten har Moderaterna i Stockholms läns landsting initierat en översyn av alla akutmottagningar i Stockholms län. Detta för en ökad kunskap om hur hotbilden och våldssituationen ser ut mot medarbetare och patienter i våra verksamheter. Därigenom kan vi vidta de åtgärder som krävs för att säkerställa en god och trygg arbetsmiljö på våra akutmottagningar, samt garantera att personalen får arbeta med det de faktiskt är utbildade till – att ta hand om sjuka patienter.

Oroande trend

Siffror från Försäkringskassan visar en oroande trend över hela landet där hot och våld mot vårdpersonal blir allt vanligare. För att motverka denna utveckling och minska risken för hot och våld på våra akutsjukhus driver Moderaterna förslaget om att i lagstiftningen införa ett nytt brott: våld mot alarmeringspersonal. På så vis garanteras räddningstjänsten såväl som hälso- och sjukvårdspersonal också ett starkare straffrättsligt skydd.

Här måste nu den S-ledda regeringen agera. Akutmottagningarna är särskilt utsatta när det gäller våld och hot. Att säkerställa en bra arbetsmiljö för våra medarbetare är en grundsten för en fungerande akutsjukvård. Därför följer vi den här frågan noggrant och prioriterar tryggheten allra främst.

Marie Ljungberg Schött (M), akutsjukvårdslandstingsråd Stockholms Läns Landsting

Peter Carpelan (M), personallandstingsråd Stockholms Läns Landsting

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.