Kameror eller inte kameror är frågan? Foto: Thomas Lauffs

DEBATT. M om kameradebatten: Awad Hersi (MP) sviker medborgarna i Spånga-Tensta

"Det finns ingen som påstår att kameraövervakning skulle vara det enda som minskar kriminaliteten och ökar tryggheten. Däremot är kameraövervakning en viktig del i arbetet med att öka tryggheten för medborgarna i vår stadsdel", skriver Ole-Jörgen Persson (M).

  • Publicerad 14:35, 22 feb 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Såväl Tensta centrum som Spånga station är hårt brottsbelastade områden. Här är också just de delar av vår stadsdel där människor upplever störst obehag och rädsla för att utsättas för brott.

Awad Hersi och Miljöpartiet fortsätter sitt korståg mot utökad kameraövervakning i Spånga-Tensta. Han är inte bara emot kameror. Hans parti vill heller inte ha fler poliser eller strängare straff. Då blir det inte så mycket kvar av konkreta åtgärder för att minska brottsligheten. I stället blir det ett fromt önskemål om att fler mötesplatser, mer demokratipengar och någon enstaka graffitivägg ska lösa problemen.

I bästa fall är det naivt. I grunden är det aningslöst.

Det finns ingen som påstår att kameraövervakning skulle vara det enda som minskar kriminaliteten och ökar tryggheten. Däremot är kameraövervakning en viktig del i arbetet med att öka tryggheten för medborgarna i vår stadsdel. Kameror ökar människors upplevda trygghet och bidrar till att öka polisens förmåga att klara upp brott. Ser man dessutom till de tunnelbanestationer som har kameraövervakning har brottsligheten där minskat med 25 procent. Detta är fakta.

Såväl Tensta centrum som Spånga station är hårt brottsbelastade områden. Här är också just de delar av vår stadsdel där människor upplever störst obehag och rädsla för att utsättas för brott. Därför är det också just här som kameror behövs. Vi moderater kommer fortsätta arbetet för att dessa två platser ska få kameraövervakning enligt polisens önskemål, samtidigt som vi fortsätter arbetet för att polisen ska bli mer närvarande i Spånga-Tensta.

Vi har dessutom medborgarna med oss. Ett stort antal medborgare, polisen och det lokala näringslivet tycker alla att fler kameror är en bra idé. Vi moderater vill kombinera det med fler synliga, lokalt förankrade poliser, bättre förebyggande åtgärder och fler socialarbetare i tjänst utom kontorstid. Det är genom sådana åtgärder vi gör någonting konkret för att minska brottsligheten i en av Stockholms mest brottsutsatta stadsdelar.

Genom sitt agerande sviker Awad Hersi och Miljöpartiet medborgarna i Spånga-Tensta. Det är nämligen enbart kriminella som tjänar på att polisens förmåga att lösa brott minskas. Awad Hersi vill inte göra om Spånga-Tensta till en ”öppen anstalt” har han förklarat. Nej, det vill såklart inte jag heller. Men genom utökat kameraövervakning vill jag och moderaterna se till att fler brottslingar i vårt område hamnar på sluten anstalt.

Det är i grunden skillnaden mellan våra två partier.

LÄS MER: DEBATT. Awad Hersi (MP): "Sociala åtgärder, inte kameror, ökar tryggheten i Spånga-Tensta"

LÄS MER: REPLIK. Åslund (L): "Kameror en viktig pusselbit för att komma tillrätta med tryggheten"

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

StockholmDirekt Comment Policy

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Please read our Comment Policy before commenting.