Lokalen var nästintill fullsatt under nämndmötet i Spånga Folkets hus då många hade kommit för att få svar på frågor om modulhusen i Sundby. Mötet blev stundtals hätskt och aggressivt. Foto: Ellinor Prawitz

DEBATT. M om modulhusen i Sundby: "Främlingsfientliga krafter försöker nu utnyttja ilskan"

"Stadshusets vänstermajoritet visar på ett mycket dåligt ledarskap i tider Stockholm behöver ansvarstagande", skriver Dennis Wedin (M) om ilskan i Sundby som uppstått efter stadens uteblivna svar om modulhusen.

  • Publicerad 07:00, 16 apr 2016

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den hysteri som uppstått kring de modullägenheter för nyanlända som planeras nära Sundbyskolan är slående. Först kände många en uppgivenhet över att ingen lokal information hade gått ut. Flertalet rimliga frågetecken uppstod direkt när nyheten kom: Hur ser planerna ut? Varför pekas just den här platsen ut? Vilka lokala förutsättningar har man tagit i beaktning?

Snabbt går uppgivenhet till upprördhet när det står klart att ingen tar ansvar för en förankring. En grannsamverkan styr på eget initiativ upp ett möte på Sundbyskolan. Flera hundra grannar samlades för att utbyta information. Ingen ansvarig stadsdelsnämndsordförande dyker upp och många uttrycker att ingen ansvarig från rödgrönrosa majoriteten är tillgängliga eller svarar på mail.

Under senaste mötet med stadsdelsnämnden var det många som ville uttrycka sitt missnöje. Några enstaka förstörde mötet genom att vara direkt hotfulla. Dagen efter skrev rasistiska bloggar om att ”hela tillställningen bevisar att politiker är idioter.”

Det är för mig uppenbart att;

1. Förankringsprocessen kring dessa byggplaner har misslyckats.

2. Främlingsfientliga krafter försöker nu utnyttja den ilska som uppstått.

3. Stockholm & Spånga kan bättre än såhär.

Moderaterna kommer rösta nej till förslaget om modulbygge i Sundby, framförallt kopplat till storskaligheten. Vi har pekat ut alternativa områden som bör utredas närmare och tydliga insatser för bättre integration och stärkt arbetslinje. Vi anser samtidigt att Stockholm och vår stadsdel ska ta vårt ansvar och hjälpa de människor som lyckats fly krig och få uppehållstillstånd. Det är min uppfattning att stadens övriga stadsdelar också ska göra, Det underminerar förtroendet för stadens mottagande när Karin Wanngård endast bygger moduler utanför tullarna.

Stadshusets vänstermajoritet visar på ett mycket dåligt ledarskap i tider Stockholm behöver ansvarstagande. Men det är viktigt att ilskan över processen inte riktas mot de som från en annan världsdel flytt för sina liv och slutligen hittar till Spånga. Vi får inte låta hatet vinna.

LÄS MER: Hätsk möte om modulhusen för nyanlända i Sundby

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Nyheter Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04

Här poppar sex parklekar upp i sommar

Nyheter Bromma får nya tillfälliga lekställen Bromma får sex nya parklekar - tillfälligt. I sommar dyker Brommas fritidsledare upp i parker och på stränder för att fixa gratis aktiviteter för barn och unga.måndag 18/6 14:55