Moderaterna är kritiska till att Socialdemokraterna har infört rätt till heltid för alla barn i förskolan utan att skjuta till mer pengar. Foto: Stockholmdirekt/Moderaterna

DEBATT. M: Staden saknar plan för att finansiera rätt till heltid i förskolan

Den S-ledda majoriteten i Stockholms stad har infört rätt till 40 timmars förskola för alla barn. Men någon plan för finansiering har de inte, skriver Moderaterna.

  • Publicerad 11:07, 31 jan 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I Socialdemokraternas Stockholm klarar inte åtta av fjorton stadsdelar målen för andelen förskolelärare redan. När den socialdemokratiska majoriteten i Stadshuset, trots förskolelärares och barnskötares protester, trots föräldrars oro och utan hänsyn till barnens behov, klubbade igenom beslutet om 40-timmars förskola varnade vi moderater för konsekvenserna.

LÄS ÄVEN: Klubbat och klart – Stockholm inför rätt till heltid i förskolan

Det dröjde inte länge förrän vi fick facit. Hundratals föräldrar enbart i Stockholms innerstad har anmält sina barn till 40-timmars veckor på förskolan. Självklart kan familjer ha olika behov, valfriheten är en hjärtefråga för oss moderater.

LÄS ÄVEN: Så många har sökt heltid i förskolan

Men, det här handlar inte om valfrihet, utan om att den S-ledda majoriteten har fattat ett beslut som inte tar hänsyn till att de ökade antalet barn i grupperna kräver ökade resurser. Socialdemokraterna har ingen finansieringsplan för det de själva bestämt. Det är ansvarslöst och resultatet av en misslyckad förskolepolitik.

Redan pressade miljöer tillförs nu ytterligare stressfaktorer. Majoriteten ger inte ens besked om ifall ökade resurser blir aktuellt. Hur kan man laborera så med barnens miljöer?

LÄS ÄVEN: Massiv kritik mot heltid i förskolan: "Blir som Ica, vi ska ha öppet för alla, alltid"

Moderaternas ambition är att minska barngruppernas storlek och se till så att förskolan har den personal som krävs för att skapa goda pedagogiska miljöer för barnen.

Hur tänker S i Stockholms stad hantera ökningen av barn och förlängningen av den tid barnen tillbringar i förskolan?

Förskolan är en verksamhet där yrkesgrupperna redan idag anstränger sig till det yttersta för att våra barn ska ha det bra. Vill S se ännu fler sjukskrivningar? Ännu fler förskolelärare som slutar?

LÄS ÄVEN: Förskolor bävar inför rätt till heltid

Ska stockholmarna behöva acceptera att de får sämre välfärd för sina barn för att Socialdemokraterna har slagit dövörat till såväl förskolelärarnas oro som de fakta som finns om den redan ansträngda situationen?

Anna König Jerlmyr (M) oppositionsborgarråd och gruppledare i Stockholms stad

Benjamin Dousa, vice ordförande Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd

Lars Jilmstad, vice ordförande Farsta stadsdelsnämnd

Bo Arkelsten, vice ordförande Hässelby-Vällingby stadsdelsnämnd

Ole-Jörgen Persson, vice ordförande Spånga-Tensta stadsdelsnämnd

Kristina Lutz, vice ordförande Skarpnäck stadsdelsnämnd

Johan Nilsson, vice ordförande Älvsjö stadsdelsnämnd

Gustav Johansson, vice ordförande Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsnämnd

Lars Svärd, gruppledare Hägersten-Liljeholmen stadsdelsnämnd

Therese Carlborg, vice ordförande Östermalm stadsdelsnämnd

Elisabeth Johnson, gruppledare Skärholmen stadsdelsnämnd

Jan Tigerström, vice ordförande Bromma stadsdelsnämnd

Joel Laurén, gruppledare Kungsholmen stadsdelsnämnd

Petra Gardos Ek, vice ordförande Norrmalms stadselsnämnd

Christoffer Järkeborn (M), vice ordförande i Södermalms stadsdelsnämnd

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.