Alexander Ojanne, ledamot idrottsnämnden (S) Foto: Pressbild/Anette Andersson

DEBATT: "Majoriteten lägger hundratals miljoner mindre på idrotten än vad vi gjorde"

Dennis Wedin får gärna motbevisa mig och i budgeten som snart ska läggas för 2020 visa att han tar idrottens problem på allvar och kraftigt öka anslagen. Jag är dock rädd för att högern kommer välja skattesänkningar istället för satsningar på barn- och ungdomsidrott, skriver Alexander Ojanne (S) i en slutreplik om idrotten i staden.

  • Publicerad 14:57, 2 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Fastighetsborgarrådet Dennis Wedin far med osanning när han i en debattartikel från i fredags påstår att specialhallen för gymnastik i Mälarhöjden beslutades om under högerns förra mandatperiod vid makten, han har även fräckheten att påstå att jag inte vet vad jag talar om men frågan är varför Moderaterna återigen ägnar sig åt historierevisionism.

DEBATT: "Moderaterna värnar om Stockholmsidrotten"

Genomförandebeslutet att bygga hallen behandlades i idrottsnämnden och fastighetsnämnden i oktober 2016 och i båda nämnderna reserverade sig Moderaterna mot ett projekt som de ansåg vara för dyrt. I januari 2017 upprepar sig gången när Moderaterna först i kommunstyrelsen och senare i kommunfullmäktige röstar emot den S-ledda majoriteten och reserverar sig mot beslutet. I debatten yrkar dåvarande majoriteten samt Liberalerna bifall till byggandet av gymnastikhallen. Allt detta framgår tydligt i protokollen. Det är bra att Moderaterna numera tycks kommit till insikt och vi kan glädjas tillsammans åt att hallen står där och kan ge massor av barn och unga möjligheten att utöva sin idrott.

DEBATT: "Moderaterna är inga idrottsvänner i Stockholms stad"

Gällande de fördyringar som fastighetsborgarrådet hänvisar till gällande idrottsanläggningar under förra mandatperioden behöver man påminna sig om att Moderaterna i panik 2014, när de efter åtta år vid makten inser att de inte gjort tillräckligt för idrotten och håller på att förlora huvudstaden, väljer att starta utredningar om byggande av idrottsanläggningar till helt orealistiska ekonomiska kalkyler för att i valrörelsen kunna peka på att man håller på att bygga ifatt problematiken. De anläggningarna fick vi sen bygga klart men med realistiska beräkningar på vad det skulle kosta.

Dennis Wedin behöver också läsa sin budget eller bli ärligare när han pratar om den. Han påstår att det nya styret ökat investeringarna i idrottsanläggningar men de har själva skrivit att de totalt under mandatperioden ska lägga 1,8 miljarder på idrotten vilket är flera hundra miljoner mindre än vad vi lade på idrotten under vår tid vid makten, dessutom är hälften redan förbrukat under 2019 vilket gör mig mycket orolig för de kommande tre åren. Dennis får gärna motbevisa mig och i budgeten som snart ska läggas för 2020 visa att han tar idrottens problem på allvar och kraftigt öka anslagen. Jag är dock rädd för att högern kommer välja skattesänkningar istället för satsningar på barn- och ungdomsidrott.

Alexander Ojanne, ledamot idrottsnämnden (S)