Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm Foto: Pressbild

DEBATT: "Människor rustas bort av fastighetsägare utan ansikten"

Kommunen tillsammans med staten har möjlighet att på mycket bättre sett kontrollera dessa bolags framfart inom bostadssektorn än vad som görs idag, skriver Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm

  • Publicerad 10:58, 10 okt 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nyligen hade filmen PUSH premiär, filmen porträtterar problematiken när stora investmentbolag ger sig in på bostadsmarknaden med ett enda syfte, så stor vinst till sina aktieägare som möjligt. Affärsmodellen är enkel och känns igen i stora delar av världens städer. Köpa så billigt som möjligt, göra enkla och kosmetiska upprustningar för att sedan höja hyror så mycket som möjligt.

I Stockholm har Hyresgästföreningen under en längre tid sett hur vissa bolag agerar när hyreshusen de äger ska rustas upp. Upprustningar av badrum och kök sker kosmetiskt, samtidigt som hyran höjs så mycket som möjligt. Effekten av agerandet blir att människor med normala eller lägre inkomster inte har råd att bo och trängs bort från området. En annan effekt är att konsumtionsutrymmet minskar, då människor tvingas lägga en större del av sin inkomst på boendet. De pengar människor lägger på hyran spenderar de inte i den lokala matbutiken, pizzerian eller klädbutiken i centrum. Något som på sikt drabbar samhällets och den enskilda individens ekonomiska förutsättningar hårt.

Sätta press

Kommunen tillsammans med staten har möjlighet att på mycket bättre sett kontrollera dessa bolags framfart inom bostadssektorn än vad som görs idag. Regeringen måste agera skyndsamt, genom att se över hur lagen är skriven och där igenom trygga hyresrätten som ett fortsatt hållbart boende i framtiden. Regeringen kan också sätta press på kommunerna, genom att tillämpa mål och krav på byggande av hyresrätter.

Hyresgästföreningen region Stockholm uppmanar länets kommuner att ansluta sig till FN:s initiativ; The Shift. Vilket innebär att kommunen aktivt tar ansvar för att bostaden ska bli en mänsklig rättighet. Kommunerna själva, som enligt lag har bostadsförsörjningsansvar, har alla möjligheter i världen att genom en aktiv markpolitik styra byggandet och tillgången på hållbart boende. De kan också se till att ha en väl fungerande allmännytta som tar ansvar genom att tillhandahålla och bygga hyresrätter för alla människor i kommunen, oavsett inkomst.

FN deklarerar att en bostad ska vara en mänsklig rättighet. Men så länge som bostadsbristen och hemlösheten växer så blir det konstaterandet mer och mer en osanning, även i välfärdslandet Sverige.

Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm