Carl Gustav Pfeiffer är ordförande i MUF Danderyd. Foto: Oliver Rykatkin

DEBATT: Moderater ska inte höja skatten

I onsdags kom beskedet att Danderyd kommun får höjd skatt – från 17,55 till 18,95. Moderata ungdomsförbundet i Danderyd skriver nu att de vill sätta press på kommunen att effektivisera verksamheten – så att skatten kan sänkas igen.

  • Publicerad 14:45, 31 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Den 29 maj fick Danderydsborna besked om att kommunen framöver kommer att höja skatten med 1 krona och 40 ören. Detta till följd av högre utgifter och lägre inkomster. Trots att både tjänstemän och politiker kämpat hårt med att effektivisera och sänka kostnaderna i den kommunala verksamheten, så har det inte räckt hela vägen. Nu drar kommunledningen i nödbromsen och ger Danderyd en ny skattesats på 18,95 kronor från nuvarande 17,55 kronor. Den kommunala skatten ökar således med knappt 8 procent.

Vi kan konstatera att den ekonomiska situationen som kommunen befinner sig i idag har flera anledningar, varav en är det kommunala utjämningssystemet, som kostar varje Danderydsbor 17 208 kronor per år. På Lidingö är denna siffra 8 741 kronor per år. Vi i MUF Danderyd är såklart allt annat än glada över detta besked som vi kommuninvånare fick idag. Moderater höjer inte skatten! Detta är en principfråga, då hög skatt innebär mindre frihet!

Chockhöjningen: Så blir Danderyds nya skatt

Vi inom MUF kommer att höja pressen på kommunen som måste effektivisera i verksamheten så att skatten snart återigen kan sänkas till en lägre nivå. Samtidigt så står vi i MUF Danderyd till 100 procent bakom den nya politiska ledningen med Hanna Bocander i spetsen. Prioriteringen måste vara att få tillbaka budgeten i balans, där underskott förvandlas till överskott. Detta är ansvarsfull politik.

MUF Danderyd kommer trots detta vara den frihetliga vakthunden som kämpar för att den kommunala skatten ska sänkas, inte höjas!

Stockholm Direkt