Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet Stockholms stad. Foto: Jessica Segerberg

DEBATT: "Moderaterna förvärrar bostadskrisen med ombildningarna"

Vi är många som kämpar mot ombildningarna och för att Stockholms ska få fler, inte färre hyresrätter, skriver Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd

  • Publicerad 11:06, 4 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nu kom beskedet. Över 2000 lägenheter kan ombildas till bostadsrätter i Stockholm. Ett katastrofalt beslut för en bostadsmarknad vars kris blir allt värre.

Känner du någon som letar efter en lägenhet? Chansen är ganska stor i ett Stockholm som är mitt uppe i en allvarlig bostadskris. Unga människor har svårt att flytta hemifrån, hemlösheten bland både äldre kvinnor och barnfamiljer ökar och studenter väljer bort staden på grund av bristen på hyreslägenheter.

Det här är tyvärr ingen nyhet. Ändå tycker den blågröna majoriteten i Stockholm att ombildningar av hyresrätter till bostadsrätter är en bra idé. Trots att det är just hyreslägenheter som vi saknar allra mest. Hyresrätterna i de äldre husen är dessutom alltid de med lägst hyra och de är de som nu riskerar att ombildas. Över 2000 sådana lägenheter. I nuvarande tempo, med det låga antalet markanvisningar som går till allmännyttan under moderatlett styre, så är det här en förlust som tar över 7 år att bygga ikapp. Det går inte att beskriva med andra ord än rent vansinne.

Processen med ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter har präglats av en oseriös hantering ända från start. Tveksamma uppgifter och löften har spridits av ombildningskonsulter och många hyresgäster har själva fått bemöta felaktigheter och ta ett ansvar för att informera sina grannar. Ett företag som själva är aktiva som ombildningskonsulter anlitades samtidigt för att värdera de aktuella fastigheterna. Det tidigare löftet om att de allmännyttiga hyresrätterna inte ska minska alltför mycket i varje stadsdel har man nu frångått. Det är under all kritik.

Många hyresgäster är nu oroliga för sin framtid och jag förstår dem. Att få sina egna grannar som hyresvärd är en svår sits att hamna i. Men även om det låter klappat och klart från vissa håll så är loppet inte kört. För att lämna in en intresseanmälan för ombildning krävs endast 50 procent av hyresgästerna men vid en köpestämma är det två tredjedelar som ska vilja och kunna köpa loss sin lägenhet.

Mitt råd till dig som kämpar mot en ombildning är att inte ge upp. Prata med dina grannar och ta stöd av lokala hyresgästsgrupper. Använd Hyresgästföreningens kompetens och se till att alla i ditt hus får korrekt information.

Vi är många som kämpar mot ombildningarna och för att Stockholms ska få fler, inte färre hyresrätter!

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd