Kungsholmen. Foto: Erik Simander

DEBATT. MP-politiker: Sveket är Alliansens

Alliansen anser att de rödgröna har svikit väljarna på en rad områden. Enligt miljöpartisten och Kungsholmsbon Nicklas Börjesson är det tvärtom.

  • Publicerad 10:47, 16 okt 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Alliansen hävdar i ett debattinlägg att den rödgrönrosa majoriteten har svikit på de områden som är “viktigast för Stockholms utveckling och i stockholmarnas vardag”.

Arbetslösheten i länet har haft en nedåtgående trend sen hösten 2013. Att Stockholms län har landets lägsta ungdomsarbetslöshet verkar då heller inte vara så viktigt. Avseende brottsligheten kan vem som helst gå in på BRÅ:s hemsida och se att den steg med 26,4 procent 2006-2014 och sedan dess stigit “bara” 6,7 procent. Alltså har snarare har snarare ett trendbrott skett under den senaste mandatperioden. Trots att den inte direkt saknat extraordinära händelser.

De senaste åren har många brott legat ungefär still, det som fallit utanför och ökat är skadegörelsen där den stora ökningen skedde under majoritetens första år, det är självklart en problematisk utveckling, men att måla på majoriteten ett misslyckande när man själva misslyckats ännu värre tidigare är fräckt. Man lyfter alltså ändå ett område med egna misslyckanden som skäl för folk att lägga rösten på Alliansen.

Man måste då ställa sig frågan; vilka frågor anser alliansen är viktigast i stockholmarnas vardag och Stockholms utveckling? För jag tycker inte siffrorna beskriver några svek.

Sedan kommer man in på rikspolitik, vilket strikt taget inte är varför man skall rösta på alliansen i just Stockholm, utan i riksdagsvalet. Det verkar inte heller som en bra idé, alliansen som den agerar i riksdagen idag ter sig åtminstone delvis som Sverigedemokraternas egna nyttiga, vi kan säga mindre vetande.

Men varför inte; avseende situationen för företagarna, så är vi i på första plats i världen i Forbes senaste undersökning som mäter hur bra land är för företagare. Och på topplaceringar många andra liknande undersökningar också. Och det är alltså då något slags svek? Men det var då inte alliansens märkliga rasering av Sveriges välfärd under sin regeringstid som de nu klandrar den rödgröna regeringen för inte fungerar?

Alliansen sedan vill skapa inträdesjobb med låga löner, och de riktar sig mot de utan utbildning men har inte kopplat till några utbildningsinsatser. Det kan vara 3 år och det lär ju då inte vara avancerade jobb vilket gör att arbetarna snabbt blir produktiva. Efter det är det bara en enorm vinst för arbetsgivaren. Så varför skall en sådan inte bara anställa inträdesarbetare? Vart är det man tror de här personerna skall ta sig sedan? Till andra företag som också har samma alternativ? När de här personerna lämnar de här jobben så kommer de bara att kunna söka samma jobb. Och då konkurrera med de här lönerna?

Vad kommer det att få för effekt på avtalsrörelsen när politikerna lägger sig i så här? Det kommer knappast att leda till att våra låginkomsttagare kommer att få högre lön. Det är väl inte så att det är våra lägst avlönade som skall ta ansvaret för vår invandringspolitik? Vilket missnöje skapar inte det? Och vilka tror man det missnöjet kommer att riktas mot? Och vilket parti gagnar det tror man? Där har vi ett svek.

Som jämförelse har regeringen nyligen lanserat en utökning av Växa-stödet, en sänkt arbetsgivaravgift för småföretag som skall göra sin första anställning. En stor risk för små verksamheter som jämnas ut lite. Ett rimligt förslag utan större fördelningseffekter.

Men tillbaks till alliansen; man har också ett förslag om trygghetshöjande insatser. Det är de vanliga symptomdämparna, alliansens acetylsalicylsyra som man ordinerar och sedan skickar hem patienten utan åtgärd. Samma sak med skolorna. Där är det hårda tag och nolltolerans och ordning och marknaden och friskolorna som skall lösa alla problem. I sin artikel berör man inte hur man skall lösa de underliggande problemen med ett enda ord.

För att stärka segregationen i vår stad så vill man sedan ha marknadshyror. Monokulturer utarmar inte bara åkrar utan även socialt; men här skall det tydligen vara en socialgrupp per område. Hur skulle det annars se ut?
Det är absolut så att fler bostäder borde ha byggts i Stockholm, det har man rätt i. Det är dock inte så lätt att genomföra som det kanske ser ut från oppositionen.
Det är lite oklart om man kan anklaga majoriteten för att inte ha byggt tillräckligt med billigt boende om man själva knappt ens verkar ha ambitionen att styra den utvecklingen. Regelförenklingar blir mer bostäder, inte nödvändigtvis billigare, särskilt i kombination med marknadshyror och uttrycket “attraktiva”. Men det löser väl “den osynliga handen” får man anta.

Skattebefriad andrahandsuthyrning? Varför i hela friden då? Problemet är ju att folk hyr ut svart trots att de inte har rätt att ens hyra ut alls. Inte att de inte hyr ut trots att de får? Kombinerat med marknadshyror blir det ju bara att det man tjänar lite mer på andrahandsuthyrningen, det är svårt att se att det skulle ha någon större betydelse, man tjänar redan tillräckligt för att hyra ut när hyrorna är så höga. Det blir bara mer pengar till de som är bortresta mycket, återigen då inte direkt låginkomsttagare.

Jag är knappast hårt åt vänster, vi är ju obundna och har utrymme för lite allt möjligt i vårt parti. Men när man ser det här, och samtidigt är medveten hur inkomstklyftorna i Sverige har ökat de senaste tjugo åren och fortfarande gör det trots OECD:s varningar och alliansen levererar sådant här, då sträcker jag mig efter nödbromsen.

Och då hann jag inte ens komma till alla härligt gröna saker som gjorts under mandatperioden, och att alliansen inte alls nämner den lilla detaljen att vårt samhälle måste gå från 10 ton koldioxidekvivalenter till 2 ton fram till 2050.
 

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.