Förbud. Ett tiggeriförbud botar bara symptomen utan att komma till rätta med sjukdomen bakom, skriver Sofia Höglund, ordförande för Moderata Ungdomsförbundet på Östermalm. Foto: StockholmDirekt / MUF Östermalm

DEBATT. MUF på Östermalm: "Tiggeriförbud ingen lösning"

Moderata ungdomsförbundets ordförande på Östermalm går emot partiets linje i frågan om ett nationellt förbud mot tiggeri.

  • Publicerad 13:26, 15 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"I Moderaternas program till ny kriminalpolitik presenterades förslaget att införa ett nationellt tiggeriförbud. Förslaget belyser ett viktigt problem, men landar i en slutsats som innebär att politiker kan frånsäga sig ansvaret för en ohållbar situation. 

En stadsbild präglad av utbrett tiggeri får många människor att känna otrygghet, något som givetvis är oacceptabelt att man ska behöva göra. Likaså är det helt oacceptabelt att människor på gatan utnyttjas, så som ofta är fallet i utsatta tiggares situation. Det finns således en ömsesidig trygghetsproblematik som politiker måste ta på allvar. 

Dock duger inte ett förbud för att göra gatan tryggare eller få tiggeriet att försvinna. Ett förbud botar bara symptomen utan att komma till rätta med sjukdomen bakom. Vad det är som driver ut människor på gatan och hur får vi tillbaka dessa in, är frågor som lämnas obesvarade. Det är dock dessa politiker bör ställa sig och finna svar på. Kan fler vägar in till enkla jobb göra att även människor som tigger får möjlighet att inkluderas? Hur kan näringsidkares äganderätt stärkas? Människor från andra EU-länder som tigger på Stockholms gator bör få svar på hur större krav kan ställas på att alla EU-länder behandlar sina medborgare med den humanitära respekt man som individ har rätt till. Hur ska Sverige säkra att tiggeri på svenska städers gator, inte blir ett sätt för människor att lösa problem orsakade av andra europeiska länder?

Ingen av dessa frågor besvaras med ett tiggeriförbud. Ett liberalkonservativt parti som värnar om den enskilda människan och strävar efter att upprätthålla ett stabilt samhälle framåt, kan inte tolerera att problem lämnas olösta och lämnas i knät på kommande generation och framtidens beslutsfattare. Moderaterna kan bättre än så här."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.