Att få stöd tidigt är avgörande för att ha en fullständig skolgång. Trots detta ser vi att den budget som Alliansen tillsammans med Miljöpartiet klubbat för 2020 innebär att förskolan och skolan kommer att tvingas till besparingar, skriver Karin Gustafsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden

DEBATT Nedskärningarna i skolan och förskolan kommer leda till större otrygghet

Att få stöd tidigt är avgörande för att ha en fullständig skolgång. Trots detta ser vi att den budget som Alliansen tillsammans med Miljöpartiet klubbat för 2020 innebär att förskolan och skolan kommer att tvingas till besparingar, skriver Karin Gustafsson (S), gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden

  • Publicerad 14:02, 2 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För en tid sedan träffade jag Carolina Sinisalo, mamma till Robin Sinisalo som sköts till döds utanför sitt hem bara dagar efter sin femtonårsdag. En av de saker som Carro sa och som jag aldrig kommer att glömma är hur hon beskrev sin pojke, sin son och avslutar med att säga; vet du att ingen har någonsin frågat mig vad Robin ville bli när han var liten? Alla de som fallit offer för skjutningar har någon gång varit barn och de har alla likt Robin planerat sin framtid, drömt om att bli poliser, brandmän, läkare eller fotbollsproffs. Det får vi aldrig glömma. Carro är en av de starkaste kvinnor jag träffat. Trots att hon förlorat ett av sina barn, kämpar hon för att skapa ett bättre samhälle. Ett bättre samhälle, fritt från våld.

DEBATT: "Ni har helt missat det förebyggande arbetet mot våldet, Anna König Jerlmyr"

Men hon påminner mig också om att vi behöver fortsätta vårt arbete för att inte fler skall falla offer för våld och kriminalitet. För det krävs ett förebyggande arbete. Förskolan och skola sägs vara de viktigaste skyddsfaktorer för att förhindra unga från att hamna i kriminalitet. Vi vet att unga som får rätt förutsättningar i skolan, som klarar kunskapsmålen får ett annat skydd än barn som inte har vuxna som ser dem. Att få stöd tidigt är avgörande för att ha en fullständig skolgång. Trots detta ser vi att den budget som Alliansen tillsammans med Miljöpartiet klubbat för 2020 innebär att förskolan och skolan kommer att tvingas till besparingar.

2012 mottog dåvarande socialborgarråd, Anna König Jerlmyr, en rapport från Rinkeby – Kista stadsdelsförvaltning. I denna rapport redovisar personal från stadsdelens socialtjänst om de utmaningar som stadsdelen står inför. De beskriver trångboddhet, fattigdom, psykisk och fysisk ohälsa. De beskriver en verksamhet som måste prioritera bland de barn och unga som behöver hjälp. Idag har vi facit för det som förvaltningen flaggade för sju år sen. Många av de ungdomar som var aktuella inom socialtjänsten är förmodligen några av de som idag inte kan drömma om framtiden.

För att vi inte skall göra samma misstag en gång till behöver vi göra allt för att skapa ett bättre samhälle. Vi behöver mer pengar till förskola och skola, inte fler skattesänkningar. Vi behöver ytterligare satsningar på fältassistenter och öppna mötesplatser, inte mer besparingar. Vi behöver ett starkare civilsamhälle, vi behöver mer stöd till föräldrar, fler sommarjobb och vi behöver fler som Carro.

Så att alla vet. Robins femtonåriga dröm om framtiden var att bli bilmekaniker.

Karin Gustafsson, gruppledare för Socialdemokraterna i socialnämnden