Carolina Sinisalo Foto: Privat

DEBATT: "Ni har helt missat det förebyggande arbetet mot våldet, Anna König Jerlmyr"

Vi måste angripa grogrunden för kriminalitet och det handlar om att bekämpa segregationen och det handlar om att bygga ett Stockholm som håller samman. Jag tror säkert att Anna König Jerlmyr menar väl men jag vill också hjälpa till att se till så att Moderaterna hamnar på rätt spår. Därför är du, Anna, välkommen hem till mig på en fika, för att prata om det förebyggande arbetet. För det har ni nämligen helt missat, skriver Carolina Sinisalo mamma till mördade Robin Sinisalo

  • Publicerad 14:29, 30 sep 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

När mina två söner blev skjutna strax utanför vår port i Akalla var min första känsla - jag måste härifrån. Jag måste flytta. Jag övertygade min man att vi genast skulle sälja. Vi hade tre visningar. Jag hade städat. I ren desperation. Jag ville sudda ut alla minnen från hemmet. Det som en gång var min trygghet, min borg, hade blivit platsen där jag alltid skulle bli påmind om min ena son som mördades och den andre som blev förlamad för livet. Ingen dök upp på lägenhetsvisningarna. Inte en enda. 

Ortens mammor går samman på Sergels torg

Jag funderade då. Och bestämde mig för att vara kvar och kämpa. Men det är inte lätt att kämpa har jag märkt genom åren.

För det första så är mediedebatten väldigt fokuserad på hårdare tag. För det andra så verkar många politiker också vara fast i det. Senaste exemplet är Moderaterna i Stockholms stadshus som lägger många tiotals miljoner på ordningsvakter på torg i Rinkeby och runtomkring. Samtidigt så känns det inte som ledaren för majoriteten, Anna König Jerlmyr, är för hela Stockholm. Den enda gången jag har sett dig är när du kom i pälskappa och klagade på utsatta EU-migranter. Men om du hade känt till det som kallas för särskilt utsatta och utsatta områden så hade du vetat att det behövs otroligt mycket mer förebyggande arbete.

Men istället för förebyggande arbete så blir det fler ordningsvakter och nedskärningar på barn. Senast nu när biblioteket i Husby måste lägga ner sitt arbete med barnklubbarna. I slutet av förra året läste jag i tidningen att man skulle ta bort massa pengar från våra ungdomars fritidsaktiviteter, hela 66 miljoner kronor Det kan inte vara rätt väg att gå. Vad kommer de här ungarna göra istället tror du? Vem tror du drabbas av detta? Är det familjerna i innerstaden, dom som kan betala sig fram i samhället? Eller är det de unga som har mest behov av stöd från samhället för att inte lockas in i gängen?

Ni har också sett till att det blir färre sommarjobb i Stockholm. Och sämre öppettider på biblioteken

S rasar efter minskade öppettider på biblioteken

Gängen och våldet ska bort från våra gator, så är det. Det finns nog ingen som inte tycker det. Men hur hindrar vi våra unga från att hamna i gängen. Hur ger vi hopp, framtidstro och möjligheter till våra barn. Gör vi det genom fler ordningsvakter? Svaret för min del är nej. Men det blir också konstigt att Moderaterna lämnar gängsamtalen för att ni inte fått ut tillräckligt mycket av dem. Ursäkta men det är väl vi – folket – som ska få resultat av samtalen. Jag har förlorat barn. Jag vill inte att det ska hända någon annan mamma. Skärp er. Inte för er skull. Utan för alla mammors. 

Vi måste angripa grogrunden för kriminalitet och det handlar om att bekämpa segregationen och det handlar om att bygga ett Stockholm som håller samman. Jag tror säkert att Anna König Jerlmyr menar väl men jag vill också hjälpa till att se till så att Moderaterna hamnar på rätt spår. Därför är du, Anna, välkommen hem till mig på en fika, för att prata om det förebyggande arbetet. För det har ni nämligen helt missat.

Carolina Sinisalo mamma till mördade Robin Sinisalo