Tomas Eriksson (MP), miljö- och kollektivregionråd i Region Stockholm Foto: Pressbild

DEBATT: Nu får fler av SL:s bussdepåer solceller på taket

Med solceller minskar vi regionens klimatpåverkan, ökar andelen förnybar energi och minimerar energiförbrukningen. Det är helt enkelt strålande, skriver Tomas Eriksson (MP) miljö- och kollektivtrafikregionråd.

  • Publicerad 10:14, 5 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Nu pågår det stora klimattoppmötet i Madrid. Samtidigt fortsätter vi i Region Stockholm vårt arbete för att nå de tuffa klimatmål vi ställt upp. Busstrafiken är redan fossilfri. Nu har vi fattat beslut att SL ska använda bussdepåernas tak för att producera förnyelsebar el. Genom att sätta upp solpaneler på dem blir kollektivtrafiken ännu klimatsmartare.

Idag finns solpaneler på två tak på bussdepåer i länet, men efter ett beslut i trafiknämnden planerar vi att på fem år sätta upp solpaneler på fem bussdepåer till.

Och det här är bara början. För målet är att fler än tio bussdepåer ska producera solel från sina tak. Totalt finns det 71 000 kvadratmeter tak att tillgå. Det visar på på potentialen. I första hand ska solceller installeras på nybyggda depåer, pågående och kommande ny- och ombyggnationer. Även befintliga depåer ska få solceller installerade i samband med upprustningar. 

Det pågår en solelsrevolution i världen. Det är oerhört hoppfullt och glädjande. För oss är den här satsningen en viktig del i omställningen till ett förnybart energisystem. Med solceller minskar vi regionens klimatpåverkan, ökar andelen förnybar energi och minimerar energiförbrukningen. Det är helt enkelt strålande. 

Tomas Eriksson (MP) Miljö- och kollektivtrafikregionråd.