Jan Jönsson (L). Foto: Stockholms stad/pressbild

DEBATT. Olyckligt att V vill avskaffa allvarssamtal

"Det spelar ingen roll om barnet inte är straffmyndigt. Ju tidigare insats, desto större chans att förhindra en dålig utveckling", skriver Jan Jönsson (L).

  • Publicerad 13:39, 20 dec 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

För att stoppa en kriminell karriär, är det oerhört viktigt att reaktionen kommer snabbt och tydligt när barn begår sitt första brott. Därför har den grönblå majoriteten i Stockholm infört allvarssamtal tillsammans med föräldrar, socialtjänst och ibland polis, inom 48 timmar när barn begått brott. Det spelar ingen roll om barnet inte är straffmyndigt. Ju tidigare insats, desto större chans att förhindra en dålig utveckling.

Vänsterpartiet krävde i veckan att allvarssamtalen ska avskaffas. Även Socialdemokraterna tvekar nu om tidiga insatser verkligen ska prioriteras av socialtjänsten. Vänsterpartiet har sedan länge motarbetat samverkan mellan socialtjänst och polis. Socialdemokraternas omsvängning är däremot mycket förvånande!

Allvarssamtal infördes i Skärholmen redan våren 2008 när jag var ordförande i Skärholmens stadsdelsnämnd. Under samtalet tydliggjorde polisen konsekvenserna av brottet och socialsekreteraren erbjöd stöd. Utvärderingar från den tiden visar att föräldrarna tog samtalen på stort allvar och att få av de unga deltagarna återföll. Samtalen krävde en liten resurs och rymdes inom ordinarie budget.

På den tiden stod Socialdemokraterna bakom metoden. Varför de svängt nu, när det är extra viktigt att förhindra att fler unga dras in i kriminalitet, framstår som obegripligt.

Vänsterpartiet säger ofta att de vill se mer tidiga, förebyggande insatser istället för hårdare tag som lösning på den växande ungdomskriminaliteten. Varför vill Vänsterpartiet i Stockholm då ta bort en åtgärd som på ett tidigt stadium kan förhindra att barn slår in på en kriminell bana? Jag anar att det är Vänsterpartiets skeptiska inställning till polisen i största allmänhet som ligger bakom.

Allvarssamtal började införas över hela Stockholm i år. Tyvärr har polisen i en del stadsdelar inte kunnat medverka i den omfattning som vore önskvärt, på grund av polisbristen. Det är regeringen som ansvarar för polismyndighetens resurser. Jag förväntar mig därför att Socialdemokraterna i Stockholm ser till att deras partikamrater på nationell nivå ordnar så att vi får fler poliser till vår stad.

I Skärholmen, Hägersten-Liljeholmen, Spånga-Tensta och andra stadsdelar finns goda exempel på hur allvarssamtal inom 48 timmar fungerar. De är en av flera viktiga åtgärder för att stoppa barns brottslighet i tid!