Den blågröna majoriteten som styr Stockholm har tyvärr inte lärt sig av sina tidigare misstag när det gäller ombildningar av hyresrätter och vi riskerar nu ett nytt ombildningskaos, skriver Clara Lindblom, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholm. Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

DEBATT: "Ombildningar har stoppats förr"

Vi är emot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan. Du som är hyresgäst ska kunna känna dig trygg i din bostad - även om du inte vill ombilda, skriver Vänsterpartiets gruppledare Clara Lindblom

  • Publicerad 10:25, 22 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

I dagarna dimper det ner brev från stadens tre bostadsbolag som meddelar hyresgästerna om deras hus omfattas av erbjudandet att ombilda till bostadsrätt. Det är den politiska majoriteten i Stockholm, som består av M, C, L, Kd och Mp, som har beslutat att öppna upp för ombildningar igen. Många kommer nu att ställas inför ett svårt beslut.

DEBATT "Vi ger fler stockholmare chansen till en bostadskarriär"

Du som är skeptisk till ombildning ska veta att du inte är ensam. Det är långt ifrån alla som har råd att köpa sin lägenhet, eller som vill belåna sig för att köpa en bostad som de redan bor i. Det är dessutom många som trivs i allmännyttan och med att bo i hyresrätt, eftersom man slipper oroa sig för räntan, ta ansvar för upprustningen av fastigheten och istället har en hyresvärd att skicka en felanmälan till om spisen eller kylskåpet går sönder.

Vi är också många som är emot ombildning för att vi vet att hyresrätten behövs för att unga ska kunna flytta hemifrån och för att den som har lägre inkomst eller låg pension ska ha någonstans att bo. Vi ser hur bostadsbristen slår mot unga, trångbodda barnfamiljer och hemlösa och vi förstår att den här staden behöver fler hyresrätter med överkomliga hyror, inte färre.

DEBATT: "M måste stå för konsekvenserna av ombildningar"

Det finns självklart också de som kommer att vilja ombilda, till exempel påstridiga ombildningskonsulter som kommer med påståenden som inte riktigt går att lita på. Kanske finns det de som säger att om huset inte ombildas så kommer det istället att säljas till en privat hyresvärd. Många minns fortfarande den typen av påtryckningar från den förra ombildningsvågen i Stockholm, då över 25 000 lägenheter försvann från allmännyttan.

Det är därför inte heller någon slump att det startats flera lokala grupper som är emot ombildningar. En egen bostad är en grundläggande förutsättning för att känna sig trygg, och ombildningar omkullkastar den tryggheten. Det är helt enkelt inte konstigt att folk blir förbannade.

Men ombildningar och utförsäljningar har stoppats förut. Det politiska läget är dessutom ett annat nu än under den senaste ombildningsvågen, eftersom Alliansen inte har egen majoritet. Miljöpartiet kommer att behöva lyssna på sina väljare, som varit tydliga med att de inte vill ha vare sig ombildningar eller utförsäljningar.

Vi i Vänsterpartiet står på hyresgästernas sida. Därför är vi emot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan. Du som är hyresgäst ska kunna känna dig trygg i din bostad - även om du inte vill ombilda.

Clara Lindblom (V), oppositionsborgarråd