"Det minsta majoriteten hade kunnat göra är att säkerställa att processen hade gått till på ett ordnat och trovärdigt sätt. Så har inte varit fallet", skriver  Clara Lindblom, Vänsterpartiet. Foto: Sacharias Källdén/Linda Gren

DEBATT: Ombildningsprocessen är inte trovärdig – allt annat än ordning och reda

Bostadsborgarrådet Wedin (M) har länge hävdat att ombildningarna ska genomsyras av ordning och reda. Men årets ombildningsprocess har kantats av det motsatta - ansvarslöshet, oseriösa aktörer och skrämselpropaganda, skriver Vänsterpartiet i en slutreplik.

  • Publicerad 09:11, 22 nov 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vänsterpartiet har i över ett år varnat för konsekvenserna av att öppna upp för ombildningar av hyresrätter i Stockholm igen. Förutom den skenande bostadskrisen som inte hjälps av att staden gör sig av hyresrätter så minns vi alltför tydligt från förra gången som Moderaterna valde att ombilda hyresrätter hur hyresgäster bombarderades med reklam från oseriösa ombildningskonsulter, hamnade i konflikt med sina grannar och i värsta fall hotades med att antingen ombilda eller flytta.

DEBATT: Det är ordning och reda som gäller i ombildningsprocessen

Bostadsborgarrådet Dennis Wedin (M) har under hela det gångna året lovat dyrt och heligt att de problem som uppstod förra gången inte ska upprepas nu. Men så fort det moderatledda styret hade gått ut med att lägenheter i 11 stadsdelar var föremål för ombildningar så kom ombildningskonsulterna igång. Och med dem, oschyssta påtryckningsmetoder med bland annat hot om att fastigheterna kunde bli sålda till privatvärdar om ombildning inte sker samt falska löften om priser långt under marknadspris.

Ett exempel på en sådan oseriös aktör är företaget Restate som varit aktiva som ombildningskonsulter i flera Stockholmsförorter i år. Vittnesuppgifter berättar om ren skrämselpropaganda och lockpriser på cirka 70 procent av marknadspriset. Restate har också blivit anmälda till Konsumentverket flera gånger för att de spridit vilseledande uppgifter.

Vad har då staden gjort åt detta? Tyvärr inte särskilt mycket alls. Utöver den informationsbroschyr som skickades ut i början av året har staden, inte tagit något ansvar för att bemöta de felaktiga påståendena från ombildningskonsulterna. De har istället lämnat över det ansvaret till ideella aktivister som givetvis saknar de ekonomiska muskler som mäklarkontoren och ombildningskonsulterna har. 

Forum Fastighetsekonomi AB, som nu fått i uppdrag att värdera de fastigheter som är aktuella för ombildning går mycket riktigt under ett avtal som skrevs redan 2015, under det rödgrönrosa styret som Vänsterpartiet ingick i. Men då var ombildningar förstås inte på kartan. Hade det moderatledda styret menat allvar med sitt löfte om att värderingarna skulle göras av ett oberoende värderingsföretag så skulle rimligtvis en ny upphandling ha gjorts. En upphandling med krav på att det aktuella företaget inte ska företräda någon av parterna i en ombildningsprocess. Det spelar ingen roll om det gäller just de här fastigheterna eller några andra. En ombildningskonsult får betalt endast när en försäljning går igenom, och är därför inte en objektiv part för att värdera ombildningsfastigheter.

2149 lägenheter är inte småskaliga ombildningar. Det skulle ta bostadsbolagen fyra år att bygga ikapp den förlusten. Att uppmuntra ombildningar i ett läge när bristen på hyresrätter redan är akut är från början ansvarslöst. Ombildningarna orsakar stor oro och slitningar mellan grannar. Det minsta majoriteten hade kunnat göra är att säkerställa att processen hade gått till på ett ordnat och trovärdigt sätt. Så har inte varit fallet. 

Det här är folks hem vi pratar om Dennis Wedin. Unga familjer som inte vill skuldsätta sig för livet för att fortsätta bo i en bostad de redan bor i. Gamla människor med låga pensioner som vet att de inte kommer få banklån. Hyresgäster som faktiskt själva har valt allmännyttan som hyresvärd och inte vill stå i någon beroendeställning till sina egna grannar.

Vi är omkring 200 000 hyresgäster i den här staden. Vi förtjänar att bemötas med samma respekt som de som bor i bostadsrätt, villa och radhus. Sälj inte våra hem över våra huvuden.

Clara Lindblom, oppositionsborgarråd för Vänsterpartiet i Stockholms stad