Ingen kaffestuga. "Öppna förskolan är inte en kaffestuga – det är en pedagogisk verksamhet där det arbetar engagerad och kunnig personal", skriver tre Danderydsföräldrar. Foto: Mostphotos

DEBATT: Öppna förskolan i Danderyd är mer än bara fika

Delar av öppna förskolan i Danderyd hotas av nedläggning, på grund av besparningar. Nu skriver ett gäng mammor till utbildningsnämndens ordförande, där de vill lfyta vikten av verksamheten.

  • Publicerad 12:24, 16 maj 2019

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Vi har världens bästa mammagrupp och när våra barn var riktigt små drack vi många koppar kaffe på Thelins i Mörby Centrum. Nu går vi nästan aldrig dit längre. Förstå mig rätt – Thelins har fortfarande gott kaffe och mammagruppen träffas ofta och gärna men att sitta på fik med barn över sex månader funkar sådär för barnet, föräldern och övriga gäster. Så det dröjde inte länge innan vi istället blev stammisar på Danderyds och Stocksunds öppna förskolor.

Vi har full förståelse för att kommunen behöver spara pengar och vi är inte otacksamma för det privilegium det innebär att ha en kommunal öppen förskola på flera platser i kommunen. Men det är under all kritik att en politiker har så lite kunskap och visar så lite respekt för den verksamhet hon ska besluta om. Öppna förskolan är inte en kaffestuga – det är en pedagogisk verksamhet där det arbetar engagerad och kunnig personal som erbjuder såväl barn som föräldrar stimulans, möjlighet till samvaro med likasinnade och hjälp i vardagen.

För Monica Renstig (L), ordförande i utbildningsnämnden, du missar inte bara det faktum att barn rör sig, låter och behöver något att göra – du verkar dessutom helt okunnig om vad den öppna förskolan bidrar med till trötta, oroliga och ensamma föräldrar.

Vi tror inte att personalen på Alberts & Jacks varken kan eller vill komma med råd angående blöjeksem, potträning eller svårigheten att sätta gränser för sin treåring. Hur stöttande tror du att cafépersonalen i Mörby Centrum är när rådvilla föräldrar behöver prata om vaknätter, matvägran eller kolikmagar? Pedagogerna i öppna förskolan har hört och sett det mesta som gäller barn och de lugnar många oroliga föräldrahjärtan och har alltid goda råd att bidra med.

Öppna förskolan i Danderyd kan läggas ner

"Kom och fika med oss!"

Eftersom Danderyds kommun begränsar de timmar barn till föräldralediga får vara på vanliga förskolan finns det dessutom många storasyskon som har behov av öppna förskolan för stimulans och lek.

Kommunen bör också beakta att öppna förskolan bidrar till integration och jämställdhet i samhället. För den som är nyinflyttad – oavsett om man kommer från grannkommunen eller från andra sidan jorden – erbjuder öppna förskolan en mötesplats för alla föräldrar. Här kan man träna sig i svenska, lära sig svenska barnsånger och bygga nätverk för sig och sina barn. Och för den som kommer från ett land där ansvaret mellan föräldrarna fördelas annorlunda kan det vara inspirerande att möta de många föräldralediga pappor som besöker öppna förskolan.

Med det sagt – även om det många pappor som besöker öppna förskolan så upplever vi att det ändå är en majoritet mammor där. Kommunens besparingar inom öppna förskolan riskerar således att slå hårdast mot kvinnor och barn vilket gör detta förslag särskilt dåligt ur ett jämställdhetsperspektiv.

Vi tror, och det är detta vi vill att politikerna ska beakta, att öppna förskolan fångar upp behov som annars skulle hamna på andra samhällsinstitutioner (tex BVC, vårdcentralen, MVC, BUP och inte minst den vanliga förskolan).

Men Monica, vi är inte arga –  det är så klart svårt att ha koll på allt. Kom och ta en fika med oss på Alberts & Jacks någon dag. Om du tar med dig dina argument så bidrar vi med ett gäng ett- och treåringar!

QUIZ Vad kan du om sportlovet?

Nyheter Testa dina kunskaper i vårt quiz Nu är sportlovet här! Men isarna har inte lagt sig och snön gör inte trädgrenarna tunga. Så ta det lugnt i stället, gör en kopp te och utmana vännen, sambon eller barnen på ett sportlovsquiz.fredag 21/2 16:05

Nytänt hopp om ny slalombacke i Norrort

Nyheter Beslut kan komma innan sommaren Täby slalomklubb hoppas att en skidbacke i Ullnabacken är inom räckhåll när beslut från Mark- och miljödomstolen kommer.fredag 21/2 16:03
Stockholm Direkt