Kadir Kasirga (S). Foto: Stockholms stad

DEBATT: "Oroväckande att polisen lägger ner satsning mot gängkriminalitet"

"Jag förutsätter att polisen i Vällingby får de resurser som krävs för att undvika nedläggningen av de riktade insatserna mot gängen”, skriver Kadir Kasirga (S), ordförande i stadsdelsnämnden Hässelby-Vällingby.

  • Publicerad 17:17, 18 maj 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Kampen mot organiserad brottslighet får inte hänga på några tillfälliga projekt. Det måste finnas kontinuitet och en permanent strategi från polisen mot kriminalitet. Därför blir jag orolig över när polisen i Vällingby meddelar att de måste lägga ned riktade insatser mot gängkriminalitet. En sådan åtgärd skulle direkt skada det förebyggande arbetet som kommunen gör i stadsdelen.

Det är viktigt att vi har fler synliga poliser på lokal nivå för att öka tryggheten hos medborgarna.

LÄS ÄVEN Polisens satsning mot gängkriminalitet läggs på is

Regeringen har i vårbudgeten aviserat fler poliser och det är bra. Jag förutsätter att Polismyndigheten i Stockholmsregionen jobbar för att polisen i Vällingby ska få de resurser som krävs för att undvika nedläggningen av de riktade insatser mot gängen.

Polisen är en statlig myndighet, och lagen tillåter inte kommuner att anställa egna poliser. Liberalernas förslag om kommunala poliser ter sig i det sammanhanget som mycket märkligt. Finns det fler statliga verksamheter de tycker att Stockholms skattebetalare ska bekosta? Ska vi använda kommunskatten att betala för andra myndigheter? Det tror jag inte särskilt många skulle vilja.

Kritiken från moderaterna får stå för dom, men för mig blir det väldigt svårt att ta den på allvar när de på riksnivå vill sänka skatter på 22 miljarder vilket motsvarar mer än halva  Stockholms stads budget. Allianspartierna vill alltså kraftigt sänka skatten men samtidigt på något magiskt sätt kunna satsa mycket mer. Det är oseriöst!

Polisen själva lyfter ofta fram hur viktigt det förebyggande arbetet är som ett komplement till deras polisarbete. Vi har idag ett bra samarbete med polisen, inte minst de sociala insatsgrupper som får personer att hoppa av från kriminalitet. Men det har varit oroväckande tyst från moderaterna om dom står bakom dessa fungerande satsningar. Kommer de läggas ner om moderaterna vinner? Det borde dom berätta, för polisen och för de som bor i Hässelby-Vällingby. Vilka andra saker ska bort när skatten sänks? Mötesplatser, idrottssatsningar? Kommunens ansvar är att satsa på förebyggande åtgärder tillsammans med polisen.

Där tror jag det är viktigt att vi som kommun arbetar tillsammans, och jag hoppas att moderaterna/liberalerna kommer vara med i det arbetet."

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här lappas flest bilar i Västerort

Nyheter Se hela listan – gata för gata Åtta av gatorna på Västerorts topp 20-lista där flest får p-böter ligger i Vällingby. Även Björnsonsgatan i Blackeberg ligger i topp när det gäller bötfällda felparkeringar.tisdag 19/6 11:43

Här är Stockholms egna Roy och Roger

Nyheter Se filmen från klassiska bilverkstan Bilar blir klara, bilar blir skrot. Men inte bara hos Roy och Roger. Även bröderna Andersson i Spånga har en dröm, ett hopp, en mack (nåja, en bilverkstad), ett liv – tillsammans.måndag 18/6 17:04