Astoriahusets flygel. Dess framtid beslutas på torsdag. Foto: Anna Sandqvist

DEBATT: "Riv inte de vackra husen vid Nybrogatan"

Ett 20-tal debattörer kräver att Stockholms stad stoppar den planerade rivningen av Astoriahusets flygel eftersom det leder till att en bit av Stockholms skönhet försvinner.

  • Publicerad 06:59, 13 okt 2015

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

"Den 15 oktober beslutar stadsbyggnadsnämnden i ärendet. Vi uppmanar alla att kontakta politikerna i nämnden och kräv att de stoppar det mycket tragiska förslaget! Den sammantagna effekten av alla okänsliga projekt för Stockholms innerstads skönhet och kulturvärden har redan förstört mycket.

Mitt I hjärtat av det klassiska Stockholm hotas åter 1870-talshusen i gränden vid Astoriahuset på Nybrogatan av rivning om Humlegården AB (Länsförsäkringar) får som de vill. De nya husen blir högre. Fasaderna och taken täcks av ett plåthölje som även ska täcka Astoriahuset som byggs på. Halva fönstren täcks av perforerad plåt vilket ger ett slutet intryck. 

Det mörka, slutna och stora plåthöljet bryter upp gaturummets ljusa, öppna skönhet och skala. Nybrogatan är ett av Stockholms äldsta och mest uppskattade stråk med mycket högt kulturhistoriskt värde. 53 av 60 remissinstanser motsatte projektet. 2243 vill stoppa rivningen här.

Från staden framhålls att projektet ger bostäder. Den stora förstöringen av värden är ett alldeles för högt pris för att kunna klämma in 15 dyra bostäder och öka lönsamheten för ägaren. Bostadskrisen kan lösas på många bättre sätt. Humlegården anser att det är för dyrt att renovera byggnaden. Att äga vackra kulturhistoriskt viktiga byggnader kräver att man tar hand om dem, inte bara drar nytta av deras attraktivitet. Kontakta nämnden!"

Underteckat av:

Stadsbyggnadsnätverket: Ulf Johannisson, managementkonsult

Anne Helminen, konsult

Elisabeth Philip, leg. tandläkare

Eva Paulander, fil mag

Gertrud Hedberg,

Gudrun Wessnert, författare, museipedagog

Helena Sigander, författare

Lillo Sjöberg, bibliotekarie

Marianne Watz, fil mag

Marie von Rietberg, inredare, projektledare

Paula Fortes, civilekonom

Bevara Karl Staaffs park: Emilie Röhl, Johan Franck

Nätverket Riddarens Hopp Carl-Fredrik Paléus

Jan Bergman TV-producent, författare

Jon Åsberg Chefredaktör Affärsvärlden

Per Wästberg Författare, akademiledamot

Per Nordström Stockholms Universitet

Sven Britton Professor

Hej!

Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter.

Håll dig till saken. Håll god ton. Du ansvarar själv för att ditt inlägg inte bryter mot svensk lag.

Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.