Det blir inga bostäder vid Fastebolvägen. Foto: Mikael Andersson

DEBATT. S, C och MP steker omstritt byggprojekt i Viksjö

Den styrande koalitionen med S, C och MP i Järfälla kommer inte gå vidare med de omstridda bostadsplanerna i Viksjö. Här skriver de själva om varför.

  • Publicerad 14:05, 28 sep 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Järfälla ska utvecklas med kvalitet och främja en hållbar utveckling. När samarbetskoalitionen med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet tillträde efter valet 2014 valde vi att sätta miljö- och klimatfrågorna på agendan. Vi införde ett kommunövergripande miljö- och klimatmål som är styrande för alla verksamheter i kommunen, så även inom stadsbyggnadsområdet.

Det ska vara enkelt att göra klimatsmarta val i vardagen. När kommunen växer ska det ske på ett hållbart sätt. Därför slog vi tidigt fast att kollektivtrafiknära lägen ska prioriteras vid nybyggnation av bostäder i kommunen. I juni 2016 beslutade kommunstyrelsen att ta fram ett förslag till detaljplan för cirka 200 bostäder vid Fastebolvägen i Viksjö. Redan då såg vi att landstingets neddragningar i busstrafiken skulle drabba Viksjöborna och därför tog vi initiativ till en dialog med trafikförvaltningen. Vår förhoppning var att landstinget skulle lyssna till vår kritik och istället förstärka busstrafiken i området. Tyvärr har inte detta skett på ett tillfredställande sätt.

Det är därför svårt att motivera bostadsplanerna vid Fastebolvägen utifrån vår målsättning om att bygga kollektivtrafiknära när vi samtidigt har flera bostadsprojekt i direkt anslutning till exempelvis våra pendeltågsstationer eller till den kommande tunnelbanan. Därför väljer vi att inte gå vidare med bostadsplanerna vid Fastebolvägen.

Fotnot: Vi söker Claes Thunblad (S) för en kommentar.

Tvekan efter massiv kritik mot bygge i Viksjö

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Här bor de mitt i historiens vingslag

Nyheter StockholmDirekt cyklar. Möt familjen i ett av Järfällas äldsta bostadshus Det finns inte en enda rak vinkel i den gamla brovaktarstugan vid Stäketbron i Järfälla. Men massor av lokal historia, ända från 1600-talet. Något familjen Sundelin, som bott här i snart 10 år,...fredag 6/7 11:56

Dags igen: då stängs pendeltågen av i sommar

Nyheter Så reser du istället Är det dags, är det dags, är det dags igen? Japp, det är det. För pendeltågsavstängningar alltså.fredag 6/7 11:35