Moderaterna och Socialdemokraterna är oense om vem som bär ansvaret för att renoveringen av Östermalmshallen skenade i kostnad. Foto: Sacharias Källdén

Debatt. S: Moderaterna skyller som vanligt allt på oss

Det här är S replik på M:s debattartikel: Östermalmshallen blev för dyr.

  • Publicerad 12:02, 12 mar 2020

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

Det finns två saker som sticker ut på ett ganska anmärkningsvärt under den tid som det nuvarande borgerliga styret har suttit vid makten. Det ena är att det knappt händer någonting, Bostäder stoppas, det finns knappt några ärenden att besluta om på Kommunfullmäktige. Stockholmarna ser att detta inte är bra, men det är en naturlig följd av att det är fem partier som står så pass långt ifrån varandra att man helt enkelt inte kan komma överens. Det andra är den ständiga oförmågan att ta ansvar. Allt är någon annans fel. Regeringens, oppositionen eller myndigheter. Att ta eget ansvar för sin politik finns inte på kartan.

Dennis Wedin visar prov på det senare i en artikel där han anklagar oss för beslut som hans eget parti fattade. Wedin, mest känd för stockholmarna som den person som till varje pris vill sälja ut deras hyresrätter och andra strategiska samhällsfastigheter, menar att beslut som det förra moderata styret tog är socialdemokraternas fel. Denna gång gäller det renoveringen av Östermalmshallen. Det är ett politiskt reptrick som är lätt att genomskåda. Man kan titta på när beslutet togs till exempel. Gör man det så ser man att det var sommaren 2014. Vem styrde då? Moderaterna.

Det som hände var att en sedvanlig glädjekalkyl för renoveringen hade pressats fram för att kunna besluta om att renovera Östermalmshallen då man insåg att man var på väg att förlora valet, och det var viktigt för moderaternas kärnväljare att humrar och skaldjur fortsatt skulle kunna säljas i pampiga miljöer på Östermalm. Kalkylen sprack naturligtvis nästan omedelbart när man tittade närmare på det hafsverk som räknats fram. Och blev således dyrare. Denna lilla detalj ”glömmer” Wedin bort att berätta om. Allt är som vanligt socialdemokraternas fel.

Den här typen av försök till att blanda bort korten kan man förvänta sig av ett parti som moderaterna, men jag måste säga att det är ganska magstarkt (eller modigt, beroende på hur man ser på det) att försöka göra det nu, bara några dagar efter att det avslöjats att moderaternas nya lösning för Nobel Center har kostat stockholmarna nästen en halv miljard i bortslösade pengar. Vi tar det en gång till, en halv miljard.

Eftersom det för detta styre är viktigast att behålla den inre harmonin trots de stora politiska spänningar som är själva grunden för denna koalition, så vände moderaterna över en natt gällande placeringen av Nobel Center. Eftersom man inte kunde komma överens så bröt man alla löften man gett och lade helt enkelt ner det projekt man någon dag innan hade lovat väljarna att man stod bakom. Vips var de hundra miljoner som Nobelstiftelsen lagt ner på projektet värdelösa. För stadens del betyder förlorade markintäkter att Stockholm går miste om närmare en halv miljard kronor. Internationella investerare drar sig nu för att göra affärer med Stockholm eftersom ett handslag från moderaterna inte betyder något alls.

Östermalmshallen behövde renoveras och projektet behövde fullföljas. Historien är dock full av moderata prestigeprojekt med glädjekalkyler. Flera av dem stoppades av oss socialdemokrater efter valet 2014 eftersom de var helt ekonomiskt omöjliga. Park 1 som skulle samlokalisera myndigheter kostade i verkligheten drygt 2 miljarder och skulle aldrig gå att räkna hem. Moderaterna ville på samma sätt bygga ett nytt tekniskt nämndhus, även det till en kostnad på 2 miljarder kronor. Projektet kring Gasklockan som vi avstod, men som Moderaterna nu vill återuppta, kommer kosta minst 1100 miljoner kronor. Enligt samma moderata glädjekalkyler.

Stockholm behöver rusta och utveckla skolor, idrottshallar och infrastruktur. Därför behövs det mer av kärnverksamhet och färre av moderata prestigeprojekt med glädjekalkyler.

DEBATT. M-toppen: Östermalmshallen blev för dyr