Mohamed Nuur (S) och Kahin Ahmed (M). Foto: Pressbilder

DEBATT. S och M i Järva: "Rasismen mot somalier har blivit vardag"

"Det börjar bli en sorglig vana att somalier diskrimineras", skriver Mohamed Nuur (S) och Kahin Ahmed (M) i ett debattinlägg efter den senaste rasistskandalen där MP-politikern Jonas Serneholt kallade somalier för "cancersvulst".

  • Publicerad 14:08, 10 aug 2017

Det här är en debattartikel/insändare på StockholmDirekt. De åsikter och synpunkter som framförs är författarens. Vill du skriva en debattartikel – klicka här!

SD har svårt att dölja sin rasistiska ideologi, men det som är ännu farligare är det som gömmer sig i de traditionella partierna.

Svensk-somalier, en av de största afrosvenska grupperna, har vid oräkneliga tillfällen blivit föremål för rasism, fördomar och hat. Denna gång gäller det MP-politikern Jonas Serneholt från Järfälla som kallat somalier för en "cancersvulst" på Facebook. I kommentaren har Jonas Serneholt utvecklat sina rasistiska påhopp och bland annat skrivit: "Det är inte första gången som Somalier begår den här typen av brott, oavsett formellt medborgarskap, för medborgarskapet styr nog knappast deras könsorgan. Somalierna överhuvudtaget är en cancersvulst".

MP-politiker kallade somalier för cancersvulst

Det är en skrämmande utveckling när en folkvald person sprider fördomsfulla och rasistiska påhopp mot somalier. Detta blir en allt mer accepterad samhällsföreteelse i dagens Sverige. Trots att alla politiska partier, oavsett färg, propagerar för att de har nolltolerans mot rasismen. Miljöpartiet har vidtagit en lämplig åtgärd när de nu stängt av Jonas Serneholt från hans politiska uppdrag.

AVSLÖJAR: MP sparkar Serneholt efter rasistskandalen

Men tyvärr ser vi att andra etablerade partier agerar annorlunda när deras partikollegor avslöjas med att uttala sig rasistiskt och fördomsfullt mot afrosvenskar.

Sverigedemokrater har vid oräkneliga tillfällen avslöjats med rasistiska påhopp och fördomsfulla generalisering mot invandrare – inte minst mot somalier. Det som förvånar oss är att det får kännbara konsekvenser för andra partier när någon av deras kollegor gör ett övertramp – SD däremot bara ökar i opinionen trots alla skandaler.

"Inte välkommen i Sverige"

En av de senaste skandalerna var när SD:s partisekreterare Richard Jomshof skrev att jag, moderatpolitikern Kahin Ahmed, "inte är välkommen i Sverige”. Detta ledde till att min Facebook bombarderades med hot, hat och kränkande inlägg. Trots att jag har bott i Sverige i mer än ett kvarts sekel och betalat skatt här i 18 år.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som alltid propagerat för ”nolltolerans mot rasismen” har fortfarande inte vidtagit lämplig åtgärd, Richard Jomshof sitter ju kvar. Detta visar att SD snarare använder dessa rasistiska påhopp för att skaffa politiska poäng. Så då undrar vi, vart är Sverige på väg?

Vad gör Vänstern?

Ett annat exempel är när Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh sprider rasistiska och fördomsfulla filmklipp och skriver att hon instämmer i filminnehållet – och ändå får sitta kvar. Vänsterpartiledningens icke-agerande visar att de inte lever upp till sin egen partiprincip. Den slår fast att alla människor är lika mycket värda oavsett etnicitet, kön eller religion. Vi somalier väntar fortfarande på en ordentlig upprättelse från Vänsterpartiets ledning.

När vissa grupper i invandrartäta förorter utmålas som reaktionärer, bakåtsträvare och kvinnoförtryckare får främlingsfientliga ideologier näring att gro och frodas. Dessa svartmålningar bidrar till splittring i vårt samhälle och löser inte några samhällsproblem. Det börjar bli en sorglig vana att somalier diskrimineras när det kommer till både hudfärg och religion.

Hur länge ska vi vara tysta?

Varje rasistisk sida präglas av myter och osanningar och den nya trenden har blivit att förtroendevalda politiker underblåser det hela. Detta är helt oacceptabelt och kommer inte accepteras av varken somalier eller den svenska lagen.

Partierna har fina reformidéer och tjusiga partiprogram – men samtidigt företrädare som skyller på fylla eller misstag när deras rasistiska uttalande når media. Hur länge vill ni att somalier ska vara tysta om detta? Hur länge tror ni att det kommer ta tills det sätter sig i hjärnan och en hel grupp ska känna sig utpekad?

Krävs krafttag mot rasismen

SD har svårt att dölja sin rasistiska ideologi, men det som är ännu farligare är det som gömmer sig i de traditionella partierna. Ska vi värna om svenska modellen och svenska lagen? I så fall ska vi börja med att se till att alla förtroendevalda blir förebilder för medborgarna, och det blir de genom att vara emot rasism och diskminering.

När man är tyst om sånt och tänker att en ursäkt ska räcka och sen kommer till områdena där somalier bor under valåret för att fiska röster är det som att tro att det går att rida på en sten.

Svenska somalier i Sverige förväntar sig nu att alla politiska partier och civilsamhället tar krafttag mot rasismen och ser till att dessa mörka krafter inte får härja fritt i vårt land, Sverige.

Om kommentarer på denna sajt

Hej! Vad tycker du om det du just läst? Bidra gärna med tankar och synpunkter men tänk på att det bästa sättet att hitta läsare är att hålla sig kort och koncis, med en god ton. Glöm inte att dela alla artiklar du kommenterat – för ännu mer debatt! Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller i våra kommentarsfält.

Comments powered by Disqus.

Bråk vid SD:s valstuga i Jakobsberg

Nyheter Polisanmälan om misshandel Vid 14.43 fick polisen in ett samtal om att två personer ska ha gett sig på Sverigedemokraternas valtält på Riddarplatsen i Jakobsberg. En anmälan om misshandel har upprättats.måndag 20/8 16:24

Så mycket ökar cyklingen i Järfälla

Nyheter "Har förbättrat för cyklister" Antalet cyklister i Järfälla ökade i år jämfört med i fjol. Nu har de fått en ny cykelväg mellan Görväln och Viksjöleden, som invigdes i förra veckan.måndag 20/8 11:30